Uppgradera lunchen: matig Katsu Sando-sandwich med norsk sej
Har du tappat inspirationen till lunchlådan? En smakrik sandwich är det perfekta valet, oavsett om du äter den i lugn och ro eller på språng. Den japanska sandomackan, eller Katsu Sando som är dess korrekta namn, består av formbröd, kålsallad, tonkatsusås och schnitzel. I det här receptet har vi bytt ut schnitzeln mot krispig, panerad fisk istället. Livsmedelsverket rekommenderar att äta fisk och skaldjur 2–3 gånger i veckan och att variera olika sorter. Lunchmackan är ett perfekt sätt att få in fisk på matsedeln och för Katsu Sando passar fisken norsk sej utmärkt.
Sej är en art i torskfamiljen, men dess pärlgrå kött är fastare än torskens. Därför är fisken lika god att koka, steka eller grilla, och du kan använda den i grytor, soppor och ugnsrätter. Norsk sej är rik på protein, vitamin D och B12, selen och jod. Fisken får växa långsamt i Norges kalla, starka strömmar, innan den fiskas på ett hållbart sätt.
Läs mer om norsk sej och ta del av goda recept här.
Recept: sandomacka på norsk sej med tonkatsusås
Ingredienser:
- 700 g norsk sejfilé, utan skinn och ben
- 1 tsk salt 1 dl vetemjöl
- 2 ägg
- 3 dl panko
- 2 l frityrolja
- 0.5 tsk salt
- 8 skivor vitt bröd
- 4 dl vitkål
- 1 dl kewpiemajonnäs
- 1 msk dijonsenap
Tonkatsusås:
- 1 dl ketchup
- 2 msk worcestershiresås
- 2 msk sojasås
- 2 krm vitpeppar
- 0.5 tsk vitlökspulver
- 1 tsk lökpulver
- 0.5 tsk honung
Gör såhär:
- Rör ihop alla ingredienser till en sås.
- Skär fisken i portionsbitar och vänd upp med salt. Rimma i cirka 10 minuter.
- Värm frityroljan i en stor kastrull till 150°C.
- Torka av överflödig vätska från fisken. Vänd först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och avsluta med panko.
- Fritera fisken i oljan i 3–4 minuter tills den är gyllene. Alternativt tillaga i en airfryer. Lägg upp på en plåt med hushållspapper och salta direkt.
- Bre på ett jämnt lager tonkatsusås på alla brödskivor. Fördela kålen och ringla över majonnäs och senap.
- Lägg på fisken på hälften av bröden och lägg försiktigt på resterande bröd med kålen nedåt ovanpå fisken.
- Skär bort kanterna på bröden och dela mackorna. Servera gärna med lite mer sås och majonnäs på sidan.
Psst..! Om du får över tonkatsusås så spara den i kylen – den passar att servera till såväl risrätter som burgare och grillade grönsaker.