Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Frågor du kan ställa till arbetsgivaren på en jobbintervju

05 jan, 2021 
AvStina Dahlgren
en kvinna med grått hår och glasögon tittar i papper och på sin dator
När du har fått en arbetsintervju är det inte bara dina svar du bör förbereda, utan även dina frågor. Ja, du läste rätt. Här är 10 effektiva frågor att ställa till den som intervjuar dig.
Annons
Så fixar du jobbintervjun i 8 enkla stegBrand logo
Så fixar du jobbintervjun i 8 enkla steg

Inför en arbetsintervju är det vanligt att man förbereder sig på vilka frågor man kan tänkas få och vilka svar man då ska ge. Men visste du att det är minst lika viktigt att själv ställa frågor till den som intervjuar dig? Det visar på att du är nyfiken både på företaget och den roll du kan tänkas få. Dessutom är det din chans att ta reda på om tjänsten du söker faktiskt passar dig, vilket är minst lika viktigt.

10 frågor att ställa på en arbetsintervju

Sajten Marie Claire har frågat karriärexperten Blair Heitmann vilka frågor som egentligen är bäst att ställa på en intervju – och varför. Här är de tio mest effektiva frågorna att ställa på en arbetsintervju enligt Heitmann:

Vilka är företagets huvudsakliga mål och hur jobbar just det här teamet för att nå målen?

Att veta vilka mål din (eventuellt) nya arbetsplats jobbar mot är extremt viktigt för att du ska förstå din roll i det hela och vad den innebär. Det visar också att du är intresserad av att uppnå dessa mål.

Annons

Vad är företagets kärnvärden och hur jobbar teamet med att följa dessa?

Om företaget har helt andra värderingar och står för något du absolut inte vill stå bakom kommer det bli en rejäl krock. Se till att du vet vad företaget står för innan du tackar ja till ett jobb där.

Hur har företaget hanterat coronapandemin?

Denna fråga ger dig en inblick i hur företaget klarat av coronapandemin ekonomiskt, hur de tar hand om sina anställda i krissituationer samt hur klimatet kommer att vara om du börjar jobba där. Många företag har det extra tufft just nu och det kan vara bra att vara förberedd på det innan du börjar på ditt nya jobb.

Hur skulle du beskriva ert team och företagskulturen? Hur ser ruljansen av personal ut?

Det här ger dig en bra inblick i hur personalen trivs. En allt för hög ruljans av personal kan tyda på att något inte står rätt till.

Kan du utveckla hur de dagliga uppgifterna skulle se ut i den här tjänsten?

Det är bra om du har en uppfattning om hur en typisk dag kan se ut och vad som ingår i dina arbetsuppgifter. Att du är förberedd på vad som väntar och vilka uppgifter du kommer att ha på ditt bord är viktigt för både dig och arbetsgivaren.

Annons

Vilken kompetens är extra bra att ha i rollen ni söker?

Ställer du den här frågan får du ett hum om hur bra koll den som intervjuar dig har på tjänsten och vad som krävs av dig. Därtill får du möjligheten att putsa upp och träna lite extra på det som kommer vara viktigt i din nya roll om du får jobbet.

Vad räknas som framgång i ert team?

Denna fråga ger dig en bra bild av hur teamet bidrar till företagets framgångar, men även vad som faktiskt är viktigt på din nya arbetsplats. Passar det in på vad du kan bidra med och vad du anser är viktigt?

Hur ställer sig företaget till karriärutveckling och mentorskap?

Här får du en bra bild i huruvida företaget vill investera i sin personal eller inte. Finns det möjlighet för dig att klättra i företaget om du nu skulle vilja det? Kan du i sådana fall få tillgång till en mentor eller någon annan som kan hjälpa dig att utvecklas och komma framåt. Har man möjlighet att gå olika kurser via företaget?

Annons

Vilka utmaningar innebär tjänsten?

De flesta jobb har vissa utmaningar och svårigheter, men har du koll på dem redan innan är du bättre förberedd. Finns det någon innan dig som har misslyckats i rollen? Varför i sådana fall? Varför slutade personen som hade tjänsten innan dig?

Hur jobbar företaget med mångfald och inkludering?

Även här får du möjlighet att stämma av att företagets värderingar stämmer överens med dina och att de strävar efter att komma framåt.

Foto: TT

LÄS MER:

Annons