Trendar: InredningMat och dryckResor

5 vanliga misstag du bör undvika när du söker jobb

12 nov, 2020 
AvEmma Castman
Är du på jakt efter jobb, och i uppstarten med att skriva cv och personligt brev? Här listar vi fem klassiska misstag – du bör se upp för!
Annons
9 egenskaper som utmärker högintellektuellaBrand logo
9 egenskaper som utmärker högintellektuella

Att tycka det är svårt att formulera ett cv och personligt brev är inte konstigt. Genom text ska du sälja in dig själv till en människa som du aldrig har träffat – och lyckas sticka ut från mängden för att senare få komma på intervju.

Så, hur gör man, och vad är viktigt att tänka på? Det finns inget definitivt svar på någon av frågorna, men det finns vägar som är smartare att ta än andra. Här är exempel på vanliga misstag du enkelt kan undvika – för ett betydligt bättre slutresultat:

1. Du skriver alldeles för mycket

Till att börja med – var kort och koncis, annars tappar läsaren fort intresset. Rekryterarna sitter högst troligt med ett dussintal andra ansökningar, och då gäller det att fånga deras uppmärksamhet direkt.

Fokusera på det som är relevant och lyft fram det du är bra på istället för att sväva iväg.

2. Du slarvar med texten

Språkkunskaper varierar, och ett stavfel hit eller dit spelar ingen större roll – men försök att vara noga när du skriver. En välskriven text skapar ett positivt intryck, så är det bara. När det kommer till företagsnamn och kontaktpersoner är det extra viktigt att det blir rätt.

Annons

Ett bra tips är att låta din ansökan vila över natten och läsa igenom den igen dagen därpå. Fräscha ögon på en text gör underverk.

3. Du anpassar inte texten efter jobbet du söker

För att förtydliga ditt intresse är det viktigt att ditt ansökningsmaterial känns unikt för tjänsten du söker. Använder du samma text för olika jobb kommer det genomskådas. Tänk på att mottagaren på riktigt vill känna att du vill bli en del av deras team och leverera till deras företag.

Nämn företagets namn i texten och berätta vad du kan bidra med till just den arbetsplatsen.

4. Du glömmer bort att lyfta fram det du faktiskt kan

Det är väldigt vanligt att man lyfter fram sina personliga egenskaper när man söker jobb. Och de ska absolut finnas där – men glöm inte att varva med din mer konkreta kompetens.

En bra måttstock är att lyfta fram tre till fyra tekniska färdigheter och förklara hur du ser dem som relevanta för jobbet du söker.

Annons

5. Du säljer in dig själv för lite

Undvik att göra ditt personliga brev till en sammanfattning av din tidigare karriär. Ta i stället tillfället i akt och skapa en övertygande historia om visar varför just du är bäst lämpad för jobbet du söker.

Visa att du förstår vad arbetsgivaren behöver – och förklara hur just du kan hjälpa till med det.

Artikelinspiration: Huffpost

LÄS MER:

Annons