Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Allt du behöver tänka på när en förälder går bort

15 jun, 2021 
AvTina Lindström Carlsson
FotografSara sinclair
Catharina Looft
När en förälder går bort är det lätt att stå handfallen. Förlusten och sorgen är närvarande samtidigt som det finns mycket att ta tag i. Begravning, bouppteckning, hus, tillgångar och skulder. Hur gör man med det praktiska? Vad behöver prioriteras? Catharina Looft är chefsjurist på begravnings- och juristbyrån Lavendla. Här tipsar hon om sju saker du behöver tänka på när en förälder går bort.
Annons
7 beteenden du måste sluta med i ditt förhållandeBrand logo
7 beteenden du måste sluta med  i ditt förhållande

1. Planera begravning

Det vanligaste är att anlita en begravningsbyrå som sköter allt det praktiska. Kontakta även Svenska Kyrkan eller annat samfund som den avlidne tillhörde. Undersök om föräldern lämnat efter sig några önskemål via exempelvis Livsarkivet, Vita arkivet eller Lavendla-arkivet.

– Kolla upp om det finns en begravnings- eller dödsfallsförsäkring. Då kan man exempelvis köpa blommor eller en finare kista även om det skulle saknas tillgångar i övrigt, säger Catharina.

2. Finns det ett testamente?

Ta reda på om det finns ett testamente eller särskilda önskemål. Om du har äktenskapsförord finns det registrerat hos Skatteverket, men för testamenten finns inte något gemensamt register.

– Det är ett dilemma. Testamentet kan exempelvis förvaras hos en jurist eller i ett bankfack, annars gäller det att leta i lådorna, säger Catharina.

Annons

3. Kom överens med andra dödsbodelägare

Dagen då en person avlider övergår alla tillgångar, skulder och avtal till ett dödsbo. Bouppteckning ska göras inom tre månader och lämnas in till Skatteverket senast en månad senare. Man kan välja att göra bouppteckningen själv eller ta professionell hjälp. Alla dödsbodelägare har lika stora rättigheter och skyldigheter, och måste vara överens om vad som ska göras.

– En person kan till exempel inte bestämma över den avlidnes bostad eller sälja bilen mot andras vilja. Det kan hända att det finns en exekutor i testamentet, då är det den personen som ska åtgärda det som behövs, säger Catharina.

4. Begär anstånd - betala inte räkningarna direkt

Betala inte räkningar på en gång. Utgifter för begravning och bouppteckning är prioriterade framför allt. Kontakta fordringsägarna och berätta att ni måste stämma av tillgångar och skulder innan några räkningar kan betalas.

Annons

– Om du har betalat en räkning som inte är högprioriterad och det saknas pengar till begravningen kan det bli du som får stå för kostnaden. Ring därför och begär anstånd tills ni sett att det finns pengar så det räcker, säger Catharina.

5. Kolla upp tillgångar och skulder

Kontakta banken för att se hur det ser ut med tillgångar och skulder. Stäm även av med banken om vad som ligger på stående överföringar och autogiro, och ta bort onödiga utgifter.

– Det är en av de första sakerna man ska göra, du som arvinge har rätt att gå till banken och ta ut kapital- och räntebesked. Det visar hur det såg ut på dödsdagen. Många har exempelvis prenumerationer och abonnemang på autogiro och flera banker låter det rulla på även efter att någon har gått bort. Se över vilka som kan vara bra att ha kvar, som försäkringar på bostaden och saker som kan ha ekonomiskt värde, och ta bort resten, säger Catharina.

6. Leta reda på viktiga papper

Den avlidne föräldern har kanske en pärm med viktiga papper från exempelvis försäkringsbolag, banker, tidigare arbetsgivare och fackförbund. En del begravningsbyråer och jurister erbjuder en försäkringsinventering.

Annons

– Det kan vara försäkringar genom jobbet som man inte vet om och som försvinner om man inte har koll. Ofta vet kvarvarande make/maka hur det ser ut men om man som barn eller annan närstående är dödsbodelägare vet man kanske inte vilka banker och försäkringsbolag som anlitats. Där får man leka detektiv och gå igenom gamla papper. Finns det exempelvis en faktura från en båtmarina, kontakta dem för att ta reda på om det finns någon båt, säger Catharina.

7. Gör inkomstdeklaration

När allt är klart görs arvskifte om hur personens tillgångar ska fördelas efter att skulder betalats. Det tar tid innan allt är klart. En inkomstdeklaration ska göras senast i maj året efter dödsfallet, och på hösten kommer slutskattsedeln.

Fler tips om vad du ska tänka på när en förälder går bort

Lästips: www.efterlevandeguiden.se – ett samarbete mellan myndigheter för att göra det enklare för dig som förlorat någon nära.

Annons