Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Bästa tipsen för att förhandla bolånet

21 maj, 2021 
AvSusanna Lidström
Fotograftt / leif r jansson
Ylva Yngveson
Att köpa bostad är en av de största affärerna vi gör livet och många känner oro inför bolåneförhandlingen. – Nöj dig inte med listräntan, utan undersök marknadsläget och kontakta flera banker för att ta reda på vilka erbjudanden du själv kan få, tipsar privatekonomiexperten Ylva Yngveson.
Annons
Kritiken mot Golden Globe – detta har häntBrand logo
Kritiken mot Golden Globe – detta har hänt

Så här i pandemitider har de flesta av oss tillbringat mycket tid hemma. Stort fokus hamnar på vårt boende och det är högtryck på bostadsmarknaden. Några satsar på att flytta till större, andra passar på att renovera – och många lånar stora pengar för att genomföra affären. Det innebär en kostnad som det lönar sig att förhandla om.

Idag finns en rad bolåneaktörer att välja mellan och under de senaste åren har räntorna pressats ner till historiskt låga nivåer till följd av att Riksbankens styrränta, den så kallade reporäntan, länge har legat runt 0 procent. Enligt senaste prognosen kommer nollreporäntan inte ändras på åtminstone två-tre år, men för den som behöver bolån är det ändå viktigt att vara om sig och kring sig i valet av långivare. Även en liten skillnad på ett par tiondels procentenheter i ränta motsvarar några hundralappar extra i månaden att betala på ett miljonlån.

Annons

Ta makten över förhandlingen med banken

– Kom ihåg att det är du som är kund och har beslutet i din makt om vilket bud du är villig att acceptera. Precis som vid köp av andra varor eller tjänster gäller det att undersöka pris och kvalitet, för att avgöra om det som banken erbjuder passar dina förväntningar och behov, säger Ylva Yngveson, oberoende privatekonomisk analytiker som tidigare har arbetat många år för Swedbank och Sparbankerna.

Hon påminner om att det finns massor av frågor att sätta sig in i runt ett köp av bostad, allt från pantbrev till försäkringar som måste finnas på plats när man tar ett lån. Då är det lätt hänt att själva ränteförhandlingen halkar ner i prioriteringsordningen. Med några lånelöften på hand inför köpet är ju räntan ännu inte satt. Men sedan är det viktigt att vara väl påläst för att inte betala mer än nödvändigt för sitt bolån.

– Ta reda på hur ränteläget ser ut genom att dels titta på aktuella listräntor, dels kontrollera vad andra låntagare faktiskt har fått. Det är enkelt idag eftersom banker har en skyldighet att publicera sina genomsnittsräntor för den senast gångna månaden. Sammanställningar med olika bindningstider finns på webben. Sök på ”genomsnittsränta bolån”, och var inte rädd att höra med flera konkurrerande banker om vilka räntesatser de har att erbjuda dig, tipsar Ylva Yngveson.

Annons

Viktigaste argumenten i förhandlingen om bolåneräntan

I förhandlingen om lånet gäller det att använda sina förberedelser och insamlad information. Vilka argument är då viktigast att få fram?

– För det första ska du tala om att du känner till vad andra banker erbjudit. Säg också att du är en bra betalare om du har haft lån tidigare. Den som varit kund länge i en bank, och har många delar av sin ekonomi där, har all anledning att förvänta sig någon fördel av det. Det är mycket dyrare för en bank att få in en ny kund än att ha dig kvar, säger Ylva Yngveson.

Rörligt eller bundet lån?

Viktigt att tänka på är också vilka bindningstider du vill ha på ditt lån. De rörliga tremånadersräntorna har ganska länge legat runt 1,5 procent, men i rådande lågräntemarknad kan i vissa fall en femårsränta till och med vara lägre.

– Ska man bo kvar länge kan det vara läge att binda lånet. Då vet man vad man har och slipper bekymra sig om åt vilket håll räntan går i några år. Det kan också ge en bättre förhandlingsposition gentemot banken, eftersom de har fördel av att ha kvar dig som kund en längre tid, säger Ylva Yngveson.

Annons

Ett tips kan även vara att kombinera ett rörligt med enbart ett bundet lån, så du inte blir låst vid en bank när bindningstiden går ut. Glöm inte att då omförhandla räntan och se till att behålla rabatten som du en gång har fått.

Tre fallgropar att se upp med

- Om banken ber dig flytta över ett sparande eller öppna något nytt, bara för att få en lägre bolåneränta. Lyssna på argumenten, men ta reda på fakta och låt dig inte lockas att göra något du inte tänkt dig.

- Ibland krävs snabba beslut, men skriv inte under något i sittande möte om det inte är nödvändigt. Efter ett samtal med banken är det alltid bra att gå hem och tänka igenom villkoren innan du bestämmer dig.

- När bolånet tas har du säkert fullt fokus på räntan du förhandlat dig till. Men många rabatter är tidsbegränsade och när kostnaden för lånet väl börjat dras med autogiro är det lätt att missa om räntan hoppar upp ett snäpp. Så håll koll på när det är dags att omförhandla.

Annons