Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Ekonomi: 5 saker ni bör gå igenom tillsammans innan ni blir sambos

26 maj, 2021 
AvTina Lindström Carlsson
FotografTT
Par sitter vid bord och planerar ekonomi
Kärleken spirar och det kanske inte dröjer länge förrän ni är redo för ett liv tillsammans. Men det finns en del att tänka på innan det är dags att korka upp champagnen. Gå igenom ekonomin och jämför era prioriteringar och mål. Skriv en checklista och fira när ni är klara. Här är de fem viktigaste tipsen för ekonomin att tänka på när du ska bli sambo.
Annons
Saker millenials gör som gen z stör sig påBrand logo
Saker millenials gör som gen z stör sig på

1. Gör en budget och plan för hur utgifterna ska fördelas

Som sambor har ni gemensamma utgifter som hyra, lån, försäkringar, mat och hushåll, möbler och inredning. Prioriterar ni lika när det gäller matinköp och inredning? Gör upp en plan för hur utgifterna ska fördelas. Skiljer lönerna sig åt? Då kan ni exempelvis använda procentregeln för att göra det mer rättvist. Om den ena parten tjänar 15 procent mer betalar hen helt enkelt 15 procent mer av utgifterna.

2. Se till att båda står på kontrakt och kvitton

Undvik sambofällan att en står för löpande kostnader medan den andre gör dyrare inköp. Var noga med att båda står på kontrakt, köpeavtal och kvitton på kapitalvaror som ni äger tillsammans. Se även till att bådas namn står på gemensamma försäkringar. Vid en separation går fritidshus, datorer, bilar, båtar och motorcyklar till personen som står som ägare.

Annons

3. Spara tillsammans

Det är alltid viktigt att ha enskilda sparanden. Men det är också bra att ha ett gemensamt konto med en buffert för oförutsedda utgifter, som när tvättmaskinen eller bilen går sönder. Spara gärna för gemensamma mål. Några hundralappar i månaden på autogiro blir snart en skön summa extrapengar att använda till bröllop, växthus, hund eller härliga semesterresor.

4. Skriv samboavtal

Sambolagens bodelningsregler för den gemensamma bostaden och bohaget går att avtala bort. Det kan vara en lösning när den ena parten betalar en större kontantinsats för bostaden eller går in med dyrare möbler. Om din sambo redan äger bostaden sedan tidigare har du inte rätt att ta del av den vid en separation. Däremot kan du köpa in dig i bostaden genom skuldebrev och samboavtal. Ta gärna hjälp av en jurist för att upprätta samboavtalet.

5. Skriv testamente för att ärva varandra

Som sambor ärver ni inte varandra. Sambon ärver enbart hälften av bostaden och det bohag som anskaffats för gemensamt bruk. Resten går till den avlidnes släktingar, och om arvingar saknas tillfaller det Allmänna arvsfonden. För att ärva varandra krävs det att ni upprättar ett inbördes testamente. Passa även på att se över förmånstagare och efterlevandeskydd i era försäkringar.

Undvik skuldfällan – skriv samboavtal

Utan samboavtal kan det se ut så här vid en separation:

Eva och Magnus har en bostadsrätt som de har köpt för 1,6 miljoner kronor. Hon har betalat 800 000 kontant. Han har betalat 500 000 kontant och lånat 300 000 kronor. Paret flyttar isär och fördelar samboegendomen. Om bostaden inte ökat i värde uppgår det till 800 000 plus 800 000 kronor minus skulden på 300 000 = totalt 1 300 000 kronor. Enligt reglerna för bodelning får båda 650 000 kronor vardera för lägenheten. Eva har förlorat 150 000 kronor och Magnus har tjänat 150 000.

– På samma sätt kan den som har betalat för hela bostaden bli tvungen att ge bort hälften vid en separation, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

”Unga och bostaden” är en undersökning från hösten 2020 som visar att i 13 procent av bostadsköpen står endast den ena parten för lånet. I närmare ett av tre bostadsköp lägger den ena parten in mer pengar till kontantinsatsen.

Källa: Länsförsäkringar/Novus.

Annons