Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Romantikdödare eller kärlekshandling – så ska du tänka om äktenskapsförord

24 maj, 2021 
AvSusanna Lidström
FotografTT
Lyckligt bröllopspar
Sommar, sol och högsäsong för bröllop! Om det inte vore för den eländiga pandemin som sätter käppar i hjulen för stora festligheter. Många par har skjutit giftermålet på framtiden. Trist. Men det ger extra tid att planera – och sätta sig in i vad ett äktenskapsförord innebär.
Annons
5 saker som får dig att må dåligt på jobbetBrand logo
5 saker som får dig att må dåligt på jobbet

Datumet är äntligen spikat, festlokalen bokad och gästlistan klar. Tusen detaljer återstår ännu att lösa inför den stora dagen, men det är ju bara roligt. Det är nu ni ska säga ja till ett liv med varandra och befästa er relation med ett hejdundrande bröllop inför nära och kära. Att då börja prata om äktenskapsförord, skilsmässa och död låter ju som en riktig romantikdödare. Eller?

Frågan går till Nordeas familjerättsjurist Caroline Törnquist, som under sina 35 år i yrket stött på många förutfattade meningar och missuppfattningar om just äktenskapsförord.

– En del ser det som tecken på girighet eller att man inte tror på relationen, men jag hävdar tvärtom att det är en akt av kärlek. Det handlar om att gemensamt ta ansvar för sin relation, komma överens om hur man vill ha det och – om det behövs – skriva avtal för att trygga varandra. Många har bott ihop under lång tid, men är inte medvetna om alla skillnader som finns ekonomiskt mellan att vara gift och sambo. Som sambo har man till exempel ingen försörjningsplikt gentemot varandra, men det har man som make och maka, säger Caroline Törnquist.

Annons

Vad händer om ni skiljer er - eller någon dör?

Hon poängterar att en tydlig trend jämfört med tidigare generationer är att vi gifter oss senare, ibland för andra eller tredje gången. Det innebär att man redan byggt upp en egen ekonomi, med tillgångar och skulder, och kanske även har barn sedan tidigare. Då är det extra viktigt att sätta sig in i den egna situationen – vad som händer vid en skilsmässa eller om en av makarna dör – och utifrån det göra ett aktivt val om äktenskapsförord ska skrivas eller ej.

– Det här är laddade ämnen som kan vara svåra att ta upp, men om man inte gör det ökar risken för konflikter i framtiden. I grunden handlar det om att skapa så rättvisa och förutsägbara förhållanden som möjligt. Säg till exempel att en av makarna driver aktiebolag och måste ha äktenskapsförord för att det finns krav på att aktierna i firman ska vara enskild egendom. Då kanske den som inte är företagsägare ska kompenseras genom att ha något annat som enskild egendom, säger Caroline Törnquist.

Annons

Äktenskapsförordet talar om vem som äger vad

Viktigt att komma ihåg är att under äktenskapet ansvarar respektive make för sina tillgångar och skulder. Det är först vid skilsmässa eller död som äktenskapsförordet kommer fram som komplement till den så kallade giftorätt som gäller enligt svensk lag. Den innebär att all egendom ett gift par har ska delas lika, men med hjälp av äktenskapsförord kan makarna avtala om att viss eller all egendom ska vara enskild och inte ingå i giftorätten. Det kan handla om allt från värdeföremål till sommarstugan som gått i arv i släkten genom generationer.

– Äktenskapsförordet talar alltså om vem som äger vad och hur man äger när man är gift. Om man skiljer sig behåller var och en sina enskilda egendomar. Sedan kan man med testamente styra vad som ska hända med ens tillgångar när man dör. Här finns några fallgropar att se upp med beroende på hur familjesituationen ser ut, säger Caroline Törnquist och nämner som exempel när det finns bonusbarn, eller särkullbarn som de kallas i juridiska sammanhang.

Annons

Komplettera med försäkringar

Om ett par enbart har gemensamma barn så ärver enligt lag först den efterlevande parten och därefter barnen. Det gäller även om den avlidna har enskild egendom. Särkullbarn däremot har alltid rätt att få ut sin del av arvet på en gång, vilket innebär att makan eller maken som blir kvar kan tvingas sälja av tillgångar eller den gemensamma bostaden för att ha råd att lösa ut barnen.

– För att skydda varandra från detta kan man till exempel teckna livförsäkringar och se över förmånstagarförordnande i sina pensionsförsäkringar. Det är viktigt att titta på hela familjens ekonomi när man bestämmer vad som ska regleras i äktenskapsförord och andra avtal. Därför råder jag alla par att skaffa kunskap om vad de kan och bör göra inför giftermålet: Gå till en kunnig familjerättsjurist för att diskutera er specifika situation och upprätta de handlingar som behövs för att det ska bli som ni vill, uppmanar Caroline Törnquist.

Annons

Det kostar förstås en slant, tillstår hon, men jämför med bil- eller hemförsäkring som de flesta ser som en självklarhet att ha om olyckan skulle vara framme. På motsvarande sätt kan man resonera gällande juridiska handlingar kopplade till äktenskapet:

– Se det som en försäkring för familjens framtida trygghet. Lägg in kostnaden i bröllopsbudgeten och se till att träffa familjerättsjuristen så tidigt som möjligt, så kan ni fokusera på klänningen och bröllopstårtan sedan!

5 tips för familjens framtida trygghet

1. Våga prata med din partner om äktenskapsförord, skilsmässa och döden.

2. Skaffa kunskap om vad ni kan och bör göra för att trygga varandra.

3. Agera så att det blir som ni vill utifrån helheten i just er familjesituation.

4. Uppfyll formkraven, skriv under och registrera juridiska handlingar där det behövs.

5. Handlingarna är en färskvara – se till att uppdatera innehållet när livssituationen ändras.

Annons