Shoka Åhrman
Ekonomi

2:14

Efter reklamen: 7 jobb med bra lön – som inte kräver högskoleutbildning

(2:14)

Har du hört någon suckandes säga: “Jag kan INGET om ekonomi” eller “Ekonomi är INGET för mig!”?

Kanske har du själv sagt det?

Det är dags att tänka om – ekonomi är något för alla! Det säger Shoka Åhrman, sparekonom på pensionsbolaget SPP och författare till flera böcker om ekonomi:

– Folk som säger så där kan ha en missuppfattning om att ekonomi bara är till för de rika eller de som har ekonomisk kompetens. Men det är fel. Alla kan få ekonomiskt självförtroende och kunskap. Våga ta tag och sätt dig in i din egen ekonomi!

Ekonomi

Experterna: Jobba smartare i stället för mer – så mår du bättre

Kom igång redan i dag

Hennes bästa tips är: “Just do it!” Vänta inte på en högre lön, mer tid eller något annat ultimat tillfälle.

– För det kommer aldrig. Alla kan investera några hundralappar – för att göra det behövs inte en examen i ekonomi.

Många kvinnor är enligt Shoka Åhrman duktiga på att spara, men vågar sig ändå inte på börsen, trots att det är där pengarna kan växa bäst på lång sikt.

– Det finns absolut en risk med aktiesparande och börsen, men om du investerar långsiktigt och inte går ut med ett för stort kapital direkt, då är det lättare att ta steget ut. För det är där du kan få bäst avkastning på ditt sparande.

Shoka Åhrman ser att de kvinnor som tar sig över barriären och både köper aktier och fonder många gånger lyckas bra, om inte bättre än män.

– Vi ser ett ökat intresse för börsen hos kvinnor, men det finns fortfarande ett gap till att verkligen ta klivet och investera. Våga börja med ett månadssparande och köp din första aktie eller fond.

Ekonomi

Fyra dagars arbetsvecka ökar produktiviteten med 40 procent

Lär dig ekonomi av andra

För att lära sig mer är det också viktigt att prata om ekonomi, med vänner och familj.

– Fråga varandra: “Sparar du? Hur mycket? Har din man gett bort delar av sin pension?” Om du skapar en sfär där det är naturligt att prata om ekonomi och gör ekonomi till ett vanligt samtalsämne blir det så mycket lättare. Och vi lär av varandra.

Med ett ekonomiskt självförtroende kan du förändra ditt liv. Det har Shoka Åhrman sett flera exempel på.

– Rädslan kring ekonomi får inte bli ett hinder för att exempelvis byta jobb eller kliva ur en relation.

Hon berättar om en kvinna som hon mötte vars man hade skuldsatt dem båda, men kvinnan startade om och byggde upp en förmögenhet själv. Hon började spara till bostad och pension.

– Ju mindre du har att röra dig med desto mer planering krävs. Alla former av sparande handlar om att vi måste offra något här idag för att kunna spara för framtiden. Det är ett dealande och kräver hjärnkapacitet vilket gör att vi ofta väljer att istället spendera här och nu. Men om du väldigt medvetet ändrar inställning och ser att ekonomi är något för dig, då får du lättare att lära dig – och spara.

Du har skrivit boken “Medveten ekonomi – en vardag med guldkant” – hur viktigt är det att vara medveten i vardagen?

– Jätteviktigt. I vardagen tar vi fram våra kort och bara blippar bort många hundra- och tusenlappar. Men ju mer medvetna vi blir över våra mindre köp desto mer kan vi med små medel också kapa kostnader. Det finns saker vi köper som knappt ger oss tillfredsställelse.

Ekonomi

Så ska du tänka som nybörjare på aktiemarknaden

Shoka Åhrman började själv spara som 17-åring, utan något startkapital från sina föräldrar. Hon deltidsarbetade som student och utifrån de inkomsterna sparade och investerade hon.

– Nu har jag jobbat med rådgivning i 16 år och vet själv vilka svårigheter många kan känna inför att investera. Men det är verkligen något positivt som skapar möjligheter och trygghet för framtiden. Och den känslan växer för varje gång vi lyckas. Så det viktigaste är bara att våga köra igång.

Mer läsning

Femina