Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Extrapris-fällorna många missar

31 aug, 2021 
AvMaja-Stina Skarstedt
FotografPRIVAT, Tim Douglas/Pexels
Många gillar att leta extrapriser – men frågan är om det egentligen lönar sig i längden. Ellie Elmondt, ekonomipoddare och investerare, ger här sina bästa tips för dig som vill bli en smart extraprisfyndare.
Annons
5 saker om Sanna Lundell som du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Sanna Lundell som du kanske inte visste

Du såg dem säkert senast du var på stan – rea-skyltarna vars produkter skriker “KÖP OSS!” Och det känns ju först så rimligt – femtio procent! Eller tre för två! Nästan gratis, eller?

Kläder och skor på extrapris - när är det läge att köpa?

För att inte gå i extraprisfällorna behöver du tänka till.

– Den mest grundläggande frågan du måste ställa dig är: Skulle jag köpa den här varan till fullpris? Om inte ska du inte köpa. När det gäller kläder eller skor är det så lätt att vi bara shoppar för att det är rea, säger Ellie Elmondt, som driver podden Peppministeriet, för dig som vill ha bättre koll på din ekonomi.

Om det lönar sig eller inte med extrapriser beror helt på vilken typ av produkter det gäller, menar hon.

Annons

– Och givetvis hur mycket tid du lägger på rea-jakten och vilket resultat det ger. Om du hittar extrapris på en produkt som du ändå tänkt köpa – säg en jacka som på rea kostar 750 kronor och egentligen 1 000 kronor – ja, då har du gjort en bra affär. Men du måste vara medveten om att butikernas och onlineshopparnas mål är att vi konsumenter ska handla saker som vi egentligen inte hade tänkt.

Belöningssystemet triggas av reor och extrapriser

Att vi ändå trillar dit och står hemma i hallen med två shoppingkassar fler än vad vi borde ha i händerna beror på att vårt belöningssystem så lätt triggas av reor och extrapriser.

– Vi människor har en drivkraft att göra bra affärer. Hjärnan vill ha belöning utan att behöva anstränga sig så mycket. Därför köper vi utan att vi egentligen hade tänkt det, säger Ellie.

Hon menar att det även beror på vilken personlighetstyp du är. Är du den varma, känsliga – också för olika typer av extrapriser, triggas du mer än den kalla personlighetstypen som är mer kritisk till reaskyltar och kanske bara går förbi dem.

Annons

Ellies råd är att på samma sätt som du inte ska handla mat hungrig, inte heller handla trött utan ha skärpan kvar.

– Ta en paus och sitt ned med en kaffe på stan. Ofta orkar du inte gå tillbaka till butiken utan frågar dig varför du ens tänkte på exempelvis de utsvängda jeansen. Du vill ju inte ens ha det. Ge dig själv lite luft.

Skriv ned i mobilen vad du behöver inför en ny säsong

Att skriva ned i mobilen vad du faktiskt är i behov av vad gäller kläder och skor inför en ny säsong är också bra innan du väl ska shoppa.

– Inköpslista är en nyckel vad gäller allt tror jag. Tänk till vad du behöver fylla på med. Är du mer fokuserad på dina lista är det mindre risk att du köper något som du inte tänkt. Det är vi redan tränade i när det gäller exempelvis mat.

Apropå mat tycker Ellie att det även här finns fällor. Extrapriser är inte alltid fördelaktigt när det kanske finns en annan vara till fullpris som egentligen har lägre kilopris. Jämför produkter innan du väljer första bästa.

Annons

– Om du funderar på att handla storpack för att det är billigare måste du fråga dig om du kan göra av med allt. Annars blir varorna inte billigare om du ändå slänger hälften.

Storpack inte alltid lönsamt

Det samma gäller exempelvis smink. Använder du den extra mascaran eller nagellacket innan det blir för gammalt, även om du får tre för två?

– Produktens kvalitet är också viktig. Du kanske hittar ett linne till superbra pris som tappar formen efter ett år. Då kan det vara värt mer att betala en hundralapp extra för ett som håller mycket längre, säger Ellie Elmondt.

Annons