Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

10 val och tankesätt som gör stor skillnad för din självbild

11 mar, 2021 
AvNina Nyström
Lycklig kvinna i motljus utomhus
Din självkänsla och ditt självvärde spelar en avgörande roll i hur du ser på dig själv och behandlar dig själv. Här är några enkla, men viktiga, stärkande tips!
Annons

6 tips för att öka ditt välmående i pandeminBrand logo
6 tips för att öka ditt välmående i pandemin

Det är stor skillnad på självkänsla och självförtroende. Många kan utåt sett ha gott självförtroende, men när man ser bortom prestationer kan självkänslan och självvärdet ibland svikta ordentligt. Så vill vi inte ha det. Lär dig att älska dig själv för den du är, inte vad du gör.

Små saker kan göra stor skillnad för ditt tankesätt. Här är några hjälpsamma tips.

Erkänn din inre kritiker

Din inre kritiker kan ha förödande effekt på din självkänsla och hindra dig från att våga satsa och tro på dig själv. Många reflekterar inte över hur stor makt det har. När du börjar inse det och bemöta din inre kritiker på riktigt är det lättare att ta tillbaka makten och inte låta negativa tankar diktera ditt liv!

Ta emot en komplimang

Alltså på riktigt. Vifta inte bara bort den med ett ”Äh” eller börja fundera på vad du ska svara tillbaka. Sug åt dig och låt komplimangen sjunka in. Tro på den! Alldeles för ofta tror vi inte att vi är riktigt värdiga beröm. Börja se ditt eget värde som andra ser det!

Annons

Var nöjd med att ha försökt

Vi önskar ofta att vi hade gjort saker ännu bättre. Men det går inte att lyckas med allt. Börja sätta värde även på alla de gånger du ansträngt dig och gjort ditt bästa, eller ibland gott nog för stunden. Fira de små framstegen också. Det är de som sakta tar dig framåt.

Förlåt dig själv – ofta

Träna på acceptans när saker skiter sig. Vi behöver ofta vara lite mindre hårda mot oss själva. Träna också på att förlåta andra, bitterhet tar mycket energi ifrån dig själv och din lycka.

Öva positiva affirmationer framför spegeln

Positiva och stärkande ord har en magisk kraft på vår inställning. Boosta dig själv med pepp, gärna framför spegeln så förstärks effekten. Till slut kommer du att se det som sanningar.

Lyft dina drömmar

Skriv upp dina drömmar och livsmål, varför inte göra en hel visionboard? Genom att erkänna dem och sätta ord på dem ger du dem liv och kraft. Varje gång du ser listan matar du din själ med saker som gör dig glad, stärker dig och motiverar dig att arbeta för att de ska slå in. Att bocka av steg mot ett mål är dessutom stärkande i sig.

Annons

Släpp jämförelserna

Det finns ingen som är som dig och alla är vi på olika ställen i livet. Jämförelser ger sällan positiv kraft och sann glädje.

Acceptera dig själv för den du är, just nu

Gräm dig inte över det förflutna och oroa dig inte för framtiden i onödan. Det bästa du kan göra är att acceptera dig själv precis så som du är just nu. Du kommer att utvecklas och förändras, men just nu behöver du stå upp för den du är och stötta dig själv på bästa sätt precis där du är.

Nöj dig inte med mindre

Är du olycklig, fråga dig själv vad som skulle göra dig lyckligare. Gör dig av med situationer och människor som inte ger dig glädje. Det är du värd.

Håll ut

Ibland kastar livet riktiga bajsmackor. Det suger. Men kämpa dig igenom, du kommer komma ut på andra sidan. Och är det något som förstör din självkänsla är det att känna att man misslyckats eller inte räcker till. Håll ut och arbeta med dig själv och mot mål och drömmar som gör dig lycklig.

Foto: TT

Inspirerat av: Lifehack

Annons