Superhjältar uthärdar smärtan och kör på ändå

Det gör sjukt ont – på så många ställen – att bli mamma. I snippan, i brösten, i bäckenet, i ryggen (och ibland i huvudet…). Och icke att förglömma – i fötterna, av alla hundratals legobitar, kinderägg-leksaker och minibondgårds-djur mamma trampat på genom åren utan att vråla haranger av svordomar (eller ja, några kanske har sluppit förbi, men ändå.) Men mest ont kan det ändå göra i hjärtat, ofta på bra sätt, men ibland tyvärr också på jobbiga sätt.

Superhjältar har röntgensyn och superhörsel

Och mammor verkar ju veta allt? Om kompiskonflikter, brustna hjärtan och hemliga spritgömmor. Dessutom har mammor 360 graders vidvinkelsyn och kan förhindra olyckor och hyss som sker bakom ryggen på henne. För att inte tala om superhörseln som får en mamma att kunna urskilja just sin bebis gråt även i ett hav av andra små barn.

Superhjältar sover aldrig

Forskning visar att småbarnsföräldrar kan förlora upp till sex månaders sömn under de första två åren. Och all credd till alla pappor som vaknar var och varannan timme, men vi vågar nog ändå påstå att det är mamma som sover sämst under de första åren. (Vågar du räkna ut hur mycket du har förlorat? Kolla in den här kalkylatorn – och var beredd på en chock! ) Och det är ju inte helt ovanligt med upphackad nattsömn i några år efter det heller… Sen följer ett par år av lugn och ro innan det är dags för tonåren och nya vaknätter. Inte så konstigt att man ser trött ut ibland.

Superhjältar återhämtar sig mirakulöst

Oavsett hur knockad man kan bli av föräldraskapet, hur lite sömn, utmaningar eller skit man än får ta – mammor reser sig alltid.

Superhjältar räddar andra före sig själva

En mamma strävar alltid efter att göra sitt bästa för sin familj. Din mamma har tackat nej till så mycket för din skull. För du har ändå alltid betytt mest. Men åååh vad det sved att stå över tjejhelgen i Barcelona för att du och dina syskon hade vattkoppor eller tacka nej till toppjobbet som bara inte gick ihop med familjelogistiken.

Superhjältar har superkrafter

Alla som burit en närhetstörstande nyfödd bebis i en statisk bicepscurl i fyra månader i sträck, gungat kolikbarn med miljarder små brännande knäböj varje natt eller burit en sprattlande treåring i overallen hela vägen hem från dagis vet att det har definitivt mammor också.

Superhjältar kan byta om på en sekund

En talang man som mamma snabbt måste lära sig att bemästra för att kunna komma iväg någonstans i någorlunda tid överhuvudtaget efter att ha gjort i ordning två kids.

Superhjältar tar fajt efter fajt helt outtröttligt

Tålamodet. Tålamodet! Kraften det krävs att inte spricka upp i falsett i alla sjuka fajter man som mamma bjuds in till varje dag!? Allt tjat, all trots och all mat som lämnas orörd. Okej, visst, det krackelerar ibland och Häxan Surtant tittar fram, men även en superhjälte kan misslyckas.

Superhjältar har ninjareflexer

Och hur många gånger har mammor inte räddat mackor från att ramla med smöret nedåt, haffat blomkrukorna i luften eller med en hårsmån förhindrat nya Lancôme-mascaran från att spolas ner i toaletten? För att inte tala om alla trafikincidenter som avstyrts i sista sekund!

Superhjältar kan bli osynliga

En skill man som förälder tränar på varje kväll när man smyger längs väggarna för att undvika att väcka den björn som (äntligen!) sover. Nynattade barn har ju som bekant också superhörsel och missar aldrig det där ohörbara knäppet som avslöjar att någon håller på att överge sovrummet för vuxentid och smågodis framför Netflix. Då gäller det att man kan snabbt som tusan kan beblanda sig med skuggorna i dörrhålet. Konstigt nog funkar inte barnens superhörsel på dagtid när mamma påminner om att äta upp maten och städa upp leksakerna?

Superhjältar kommer alltid när det behövs

Mammor hämtar och lämnar tusentals gånger, rycker in med kort varsel, stöttar, pushar, peppar, kramar, pussar, tröstar. Vad det än gäller – mamma finns alltid där!

Superhjältar slåss mot all ondska i världen

Ingen har skyddat dig, försvarat dig och slagits för dig som din mamma har gjort. Hon skulle spöa Stålmannen för din skull – utan tvekan!

Att vara mamma är den största superkraften som finns – inte sant?

Läs även:

Efter 10 graviditeter – nu visar mamman stolt upp sin kropp

Hur en vanlig morgon som småbarnsmamma ser ut – egentligen

Stina Wollter: Jag kan inte vara arg på mamma längre

Utvald läsning

Femina