Här är 16 vanliga misstag många gör innan bröllopet – och hur du undviker dem!

Misstag 1: Göra upp planer innan ni har bestämt en budget

Sätt er ner och fundera över hur er bröllopsbudget ser ut. Var realistiska och gå igenom hur mycket ni kan och vill spendera. Därefter går ni igenom vad som är möjligt med tanke på er budget. Det säger sig självt att ni inte kan ha ett slottsbröllop en hel helg om ni inte vill spendera mycket pengar.

Läs även 5 slottshotell som är perfekta för en romantisk weekend

Misstag 2: Strunta i att ha en plan B

Det spelar ingen roll om ni har planerat och förberett ert bröllop i god tid innan, det kan alltid ske oförutsedda händelser nära inpå. Se till att ni har en plan B om det börjar regna (även om lokalen fortfarande går att använda kanske ni behöver borste och skokräm till leriga skor eller paraplyer till gästerna). Det kan också vara en bra idé att ha en liten väska med ”första hjälpen” för bröllop: nål och tråd, plåster, alvedon, puder, skavsårsplåster, hårspray och nagelfil.

Misstag 3: Glömma bort att fråga efter allergier 

Många allergiker har som vana att meddela om de är allergiska men se till att ni ställer frågan oavsett. Det underlättar när ni bestämmer catering och ni kan undvika att få höra ”Jag är nötallergiker” mitt under middagen.

Misstag 4: Bjuda in för många gäster i en liten lokal

Gör inte misstaget att bjuda så många gäster som får vistas i lokalen. Dra av 10% av maxantalet för att ge gästerna lite mer andrum och yta att röra sig på. Ingen gillar att vara en packad sill.

Läs även 15 underbart vackra brudklänningar genom tiderna

Misstag 5: Välja en fotograf på måfå 

En bröllopsfotograf kostar ofta en slant men det är i princip alltid värt det. Att ha en fotograf som ser och kan fånga alla magiska ögonblick gör att ni kan titta tillbaka på bilderna och minnas alla detaljer och stunder. Lägg ner tid på att hitta en fotograf med en portfolio som matchar hur ni vill komma ihåg ert bröllop i bilder.

Misstag 6: Ge gäster och transport för lite information

När det gäller bröllop är det överlag bäst att vara övertydlig. Ska ni hyra transport från vigseln till bröllopsfesten är det klokt att ge en vägbeskrivning och inte bara en adress. På så sätt minskar ni risken att någon chaufför inte hittar och alla gäster anländer i tid.

Misstag 7: Strunta i att filma vigseln

Bilder är en sak, video en annan. Att få höra era gästers tal igen, se hur ni rör varandra under er dans och hur era gäster skrattar och trivs gör att ni kan återuppleva ert bröllop gång på gång, på gång.

Misstag 8: Ett cateringavtal utan specifika detaljer

Skriv ner allt som ingår. Nöj dig inte med att enbart skriva generellt. Hur mycket porslin och vilken typ av porslin, vilken typ av mat, vilket spritmärke och så vidare. Skulle det bli komplikationer kan ni alltid gå tillbaka till avtalet.

Läs även 9 vackra och unika bröllopstårtor att inspireras av

Misstag 9: Försöka tillfredsställa alla

Er bröllopsdag är er dag. Givetvis vill ni att alla era gäster ska ha det trevligt och troligtvis vill ni även att er familj ska känna sig inkluderade. Men låt det inte gå ut över er lycka. Låt svärmor, pappa och mormor säga sitt men var tydlig med att det här är ert bröllop och era beslut.

Misstag 10: Följer traditioner istället för er egen vilja

Tänker du att du måste ha en vit klänning? Uppsatt hår? Vigsel i kyrkan? Bjuda ett visst antal personer? Inte alls. Du måste ingenting. Gör precis som ni vill – och om en viss tradition är väldigt viktig för till exempel er ena familj kan ni personifiera den så det känns mer som ni.

Misstag 11: Klänningen väljs innan lokalen

Givetvis kan du ha vilken klänning du vill men om du köper en marrängmodell extra-allt och sedan bestämmer er för att ha vigseln på stranden finns det en risk att du känner dig malplacerad. Samma sak om du köper en väldigt enkel modell men ni bestämmer er för att boka ett slott.

Misstag 12: Sätta alla singlar vid ett bord

Ett vanligt misstag är att sätta alla singlar vid ett bord. Det blir väldigt uppenbart att tanken är att alla runt bordet kanske kan hitta sin partner under festen. Mixa upp bordsplaceringen och placera gäster som har något gemensamt bredvid varandra. Samma bransch eller intresse brukar fungera bra.

Läs även 9 fina och festliga Ikeahacks till bröllopet

Misstag 13: Sätta en rolig person per bord

Ett annat vanligt misstag är att sätta en utåtriktad och rolig person per bord för att se till att alla bord ska ha det roligt och trivsamt. I nästan varje fall slutar det med att personen som ska hålla låda känner sig ensam och utsatt och istället är det inget bord som har det extra kul. Sätt istället två rejält sociala personer vid varje bord, gärna med några gäster mellan, som på ett naturligt sätt kommer att involvera resten av gästerna i samtalet.

Misstag 14: Räkna med för lite tid för varje del

Räkna alltid med att saker och ting tar lite mer tid än ni tror. Du vill inte behöva stressa igenom din bröllopsdag för att ni vill få in så många aktiviteter som möjligt.

Misstag 15: Glömma bort att äta 

Många brudar glömmer bort att äta eftersom dagen går i ett. Se till att även schemalägga måltider så att du håller dig pigg och alert under hela dagen. Inte minst för när middagen börjar och första glaset champagne skålas i.

Misstag 16: Stressen tar över

Först och främst: det viktigaste är att du gifter dig med ditt livs kärlek. Allt annat är sekundärt. Om något oförutsett händer är det viktigt att du slappnar av, tar några djupa andetag och kommer ihåg vad är som verkligen är viktigt under den här dagen.

Läs även Testa dig själv: Hur stressad och orolig är du?

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: