Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

17 frågor som är perfekta att ställa på första dejten

12 dec, 2018 
AvEmma Castman
Tips på samtalsämne på första dejten
Orolig över att samtalen ska ta slut när du ska gå på dejt? Här är tips på bra frågor att ställa för att undvika pinsam tystnad – och själv kunna slappna av.
Annons

Att bege sig ut i dejtingdjungeln är spännande och kul – men också läskigt och svårt. Dels för att man ska träffa en främmande människa och blotta sig själv, men också för att man ska upprätthålla en konversation och inspirera till spännande samtal.

För vad pratar man egentligen om på första dejten? Här är 17 tips på bra frågor att ställa när inspiration sinar.

1. Vad gör du när du inte jobbar?

Att prata om vad man gör på sin fritid är ett lättsamt och enkelt samtalsämne som passar alla. Dessutom ger svaret dig en insyn i om du och din dejt har liknande intressen och om ni lever samma typ av liv.

2. Är du introvert eller extrovert?

Är du privat och lugn eller ett socialt geni med många järn i elden? Den här frågan leder er in på vilken slags personlighet ni har och öppnar upp för flera spännande diskussioner.

3. Vad tycker du är viktigt i ett förhållande?

Är du ute efter att träffa någon seriöst vill du inte slösa bort din tid på dejter som inte strävar mot samma mål. Den här frågan visar att du är intresserad, samtidigt som den ger dig en chans att se om era värderingar matchar.

Annons

4. Vad är ditt drömjobb?

Det här säger en hel del om både personens nutid och framtid. Vill hen resa runt jorden och volontärarbeta eller har hen redan sitt drömjobb? Bra att veta om du är intresserad av att någon gång bli en del av din dejts vardag.

5. Om du får välja vem som helst i hela världen, vem hade du helst bjudit över på middag?

Rolig fråga som låter er sväva iväg och vara kreativa. Samtidigt som frågan säger en hel del om intresse och syn på livet.

6. Berätta om din familj?

Att ha samma syn på familjelivet som sin partner kan underlätta vardagen. Genom att be din dejt berätta om sin familj får du inblick i personens bakgrund, uppfostran och värderingar.

7. Vad har du för relation till dina vänner?

Precis som föregående fråga är det här en bra fråga att ställa för att få koll på hur en eventuell framtid tillsammans skulle kunna se ut. För inleder du en relation med din dejt gör du automatiskt det med hens vänner också.

Annons

8. Berätta något om dig själv som kommer göra mig överraskad?

Rolig och intressant fråga på samma gång. Personen du dejtar får friheten att avslöja hur mycket, eller hur lite, hen vill.

9. Om du vann tio miljoner – vad skulle du göra?

Den här frågan skapar positiv stämning, men ger ändå en inblick i värderingar och sätt att se på pengar och ekonomi.

10. Vilket ämne väljer du helst i en frågesport?

Oavsett om det är bilar, sport eller musik som är din dejts specialområde säger det en hel del om honom eller henne. Delar ni intresse eller har du möjligheten att lära dig en massa nytt?

11. Vilken är den häftigaste platsen du har varit på?

Enkel fråga som öppnar upp för spännande svar om din dejts mest minnesvärda upplevelser. Har ni båda ett gediget intresse för att resa kommer historier från era respektive äventyr avlösa varandra.

12. Vad har du för favoritmat?

Till synes en tråkig fråga, men som kan frambringa roliga svar. Fortsätter ni träffas kan du överraska med att bjuda hem din dejt på middag där du lagar hens favoritmat. Så kom ihåg att lägga svaret minnet.

Annons

13. Vad är det värsta du hade kunnat tänka dig att göra på en dejt?

Känns stämningen stel är det här en bra isbrytare. Spåna på eventuella scenarier som hade fått er att känna er väldigt obekväma. Det kommer garanterat leda till både skratt och en mer avslappnad stämning.

14. Vilket tv-program hade du helst varit med i?

Ta reda på om du dejtar en äventyrslysten person som drömmer om att vara med i Robinson eller en sakkunnig individ som ser sig som mest lämpad för tv-program med tema frågesport.

15. Vad ville du jobba med när du var liten?

Det är något speciellt som händer med oss när vi får prata om när vi var små. Gamla minnen väcks till liv och vi får möjligheten att drömma oss tillbaka. Vem var din dejt när hen var liten och hur har livet tett sig sedan dess?

16. Har du någon hemlig talang?

Kan din dejt vicka på öronen, trollar med kort eller rabbla alla europeiska städer utantill? Här får ni möjligheten att stoltsera med era kunskaper på ett charmigt sätt.

Annons

17. Nämn tre saker som du tycker att vi verkar ha gemensamt?

Den här frågan tar ni så klart i slutet av dejten – och den kräver att du känner att ni har någon form av kemi. Svaret kommer ge dig en klarare bild av vad din dejt har skapat för uppfattning om dig och om hen tror att det kan komma att bli en fortsättning på dejtandet.

Foto: IBL 

Läs mer:

Annons