Caitlin Wilde var 15 år när hon började känna sig trött och deprimerad, och fick ont i kroppen. Hon höll då på med simning, dans och musikalteater. Läkarna trodde att det var fel på hennes hormoner, och uppmuntrade henne att äta hälsosammare och se över sin livsstil. När inte det hjälpte föreslog man att hon skulle gå i KBT-terapi – och skrev ut smärtstillande till henne.

– Jag fick morfin på recept när jag var 15 år gammal, och blev rätt beroende av det. Folk blir rätt förvånade när jag berättar det, men det är ganska vanligt att skyffla i folk opioider. De är rätt farliga och beroendeframkallande, säger Caitlin till Daily Mail.

Men till sist kom det fram att det inte var något fel på Caitlins livsstil eller matvanor – hon hade drabbats av akut myeloisk leukemi, en ovanlig sorts blodcancer. Även om det var jobbigt att få en cancerdiagnos var Caitlin lättad över att äntligen få veta vad som var fel.

Hennes framtidsprognos var dock dyster – bara en femtedel av patienter med den typen av cancer lever fem år efter att ha fått sin diagnos.

Överlevde cancern men hamnade i klimakteriet som 19-åring

Caitlin genomgick både cellgiftsbehandling och en benmärgstransplantation, och hamnade till slut i remission. Men det kom till ett högt pris. Cancerbehandlingarna har nämligen både gjort henne infertil och sett till att hon hamnat i klimakteriet, 19 år gammal.

Efter att ha gått igenom behandlingarna och fått klartecken att cancern var i remission dröjde det bara sex månader innan Caitlin började märka av jobbiga svettningar – något hon tolkade som ett tecken på att cancern kommit tillbaka. De nya symptomen visade sig dock bero på att hon hamnat i klimakteriet.

– Jag tycker det är så viktigt att folk får veta hälsoaspekterna av klimakteriet och hur det påverkar kvinnor psykologiskt. Det påverkar inte bara kvinnor i 40- och 50-årsåldern, det händer även tonåringar, säger hon till Daily Mail.

Läs mer:

Därför får du svarta hårstrån på hakan

Susanna, 36, trodde hon skulle dö – av sina bröstimplantat

Författaren Johanna Thydell vill prata mer om mensförkylning

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: