Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

4 enkla mindfulnessknep som lindrar ångest

21 maj, 2018 
AvNina Nyström
Du behöver inte ens vara särskilt bra på att meditera för att få effekter som gör skillnad. Här är fyra användbara tips som hjälper till att lindra och hantera ångesten – var som helst, när som helst.
Annons

Meditation förknippas ofta med att hitta stillhet och sinnesro. Lättare sagt än gjort bland vardagsstress och måsten när ångesten sköljer över dig. Så prova och vänd på konceptet – meditera på det fullsmockade pendeltåget, under tv-reklamen eller när du sitter på toa. Det viktiga är att du får en stund när du jobbar med att vända de negativa tankarna, gärna så ofta du kan. Jobbar du ur underläge är inte förväntningarna så höga och du kan överraskas av resultatet!

Stop. And. Drop.

Ångest sitter i huvudet, så allt som kan flytta fokus från hjärnan är ett steg framåt. Med Stop. And. Drop menas att för en stund släppa alla tankar som susar runt i huvudet och landa i hjärtat. Vad säger det? Ju fler gånger om dagen du gör det – desto mer kommer du att vänja dig vid att lyssna till hjärtat istället för de negativa tankarna.

Magandning

När ångesten tar ett järngrepp är det otroligt svårt att kunna ta till sig meditation. Avståndet mellan panikattack och ett någorlunda stilla sinne är för stort. Men forskning visar att magandning kan vara bryggan som behövs för att komma över glappet. Djup och kontrollerad andning signalerar till kroppen att allt är ok, vilket nedreglerar stress-symptomen, sänker pulsen och släpper på blodflödet till hjärnan och magen igen. Detta ger lugnet större chans att infinna sig.

Annons

Ha en tacksamhets-ritual

Varje kväll, ta en stund där du reflekterar över saker som varit bra med dagen. Att du hade en fin lunch med kollegorna, att det bara var en person före dig i kön på Ica eller att du fått (eller gett!) en härlig komplimang – stort som smått! Positiva affirmationer genererar fler positiva tankar och ett mindre ångeststyrt mindset. Dessutom är det ju faktiskt svårt att vara tacksam och ha ångest samtidigt.

Städa hjärnan

Om du ofta störs i din meditation av att ångesten lyckas letar sig in, testa att föreställa dig en svamp som jobbar sig runt inne i ditt huvud och gnuggar bort oroligheterna. Låt andningen styra svampens rörelser och känn hur det skapar plats för nya positiva tankar.

Läs också:

Källa: health.com Bildkälla: IBL

Artikeln publicerades först på MåBra.

Annons