hur vet man om forlossningen startat

När det är dags att föda vilken dag som helst går man ofta runt och känner efter, letar efter tecken och funderar över om förlossningen är på väg att sätta igång. Men hur känns det egentligen när förlossningen startar?

Här är 4 tecken på att förlossningen snart sätter igång:

Du närmar dig ditt BF-datum

Det säger ju sig självt att om du börjar närma dig det beräknade förlossningsdatumet är det dags att föda. Men faktum är att det är få barn som faktiskt prickar in sitt datum på dagen, bara 5 procent av alla barn föds på det beräknade förlossningsdatumet. Däremot så visar statistiken att majoriteten, 88 procent, av av alla barn som föds i Sverige kommer antingen två veckor före eller två veckor efter BF. Så om du är inne på de sista två veckorna av graviditeten – eller om BF-datumet rentav passerat – kan du vara säker på att det snart är dags.

Slemproppen lossnar

När livmoderhalsen öppnar sig inför förlossningen kommer en slemmig flytning, som också kallas för slemproppen. Vissa märker inte av den ens, och att slemproppen har kommit betyder inte att förlossningen är på gång. Det kan till och med dröja flera dagar innan det är dags på riktigt. Men det är ett tecken på att något är på gång i kroppen. Och är du osäker, ring förlossningskliniken.

Vattnet går

När vattnet går i filmer brukar det följas av en scen där den havande körs i ilfart till BB. Men att vattnet gått betyder inte alltid att värkarbetet börjar, ungefär 1 av 10 förlossningar startar i samband med att fostervattnet går. Men du ska alltid kontakta förlossningskliniken när det hänt. Eller när du tror att det hänt, vattnet forsar inte som på film utan kan i många fall bara sippra ut litegrann.

Fostervatten luktar hav och kan vara genomskinligt, vitt eller lite rosafärgat. Om det är grönt eller gult betyder det att barnet har bajsat och det kan i vissa fall betyda att barnet mår dåligt i magen, då är det viktigt att åka in. Den gravida får sedan stanna på sjukhuset till barnet är fött. Om vattnet har gått utan att värkarna kommer igång av sig själv är det vanligt att man blir igångsatt inom ett eller två dygn.

Värkarna startar

För att förbereda livmodern inför förlossningen kan förvärkarna börja cirka tre veckor innan det är dags. När det börjar bli dags för förlossning kommer dessa tätare och mer regelbundet, de känns som en mensvärk först men ökar sedan i intensitet. Denna fas kallas för latensfasen och betyder att kroppen förbereder sig för förlossning, för att modermunnen ska öppna sig 3-4 centimeter. Ett riktmärke för att det börjar bli dags att åka in är när värkarna kommer 3-4 gånger inom loppet av 10 minuter och varar i cirka 60 sekunder. Hur lång tid det tar innan det är dags kan variera mellan 8-20 timmar.

Är du osäker, ring förlossningskliniken och rådgör med en barnmorska när det är dags att åka in. Värkar som pågått i över ett dygn utan att vattnet gått kan det betyda kroppen behöver assistans, att en barnmorska behöver ta hål på fosterhinnan och att värkstimulerande dropp sätts in för att förlossningen ska komma igång.

Lycka till!

Läs även:

8 tankar du har inför din första förlossning

Detta händer i kroppen efter en förlossning

8 kvinnors egna förlossningsberättelser

Margaux filmade sin förlossning – se klippet!

Källa: 1177, Viföräldrar, Boken Att möta förlossningssmärtan av Gudrun Abascal