4 vanligaste misstagen som saboterar förhållandet

18 jan, 2016 
AvMalin Karlberg
Relationsexperter kan enkelt se om ett förhållande kommer att spricka. Här är 4 viktiga faktorer som signalerar att uppbrottet är nära...
Annons

Den amerikanska psykologen och relationsexperten John Gottman har studerat relationer i drygt 40 år. I sina studier har han sett att liknande problem återkommer gång på gång i olika parförhållanden. Detta har gjort att man med hög säkerhet kan avgöra huruvida ett förhållande kommer att lyckas – eller om det är hög risk att relationen slutar i separation.

John Gottman har identifierat de faktorer som mest ökar risken att en relation kommer ta slut inom de närmaste 6 åren.


Här är de 4 främsta varningstecknen:

1. Ni kritiserar varandra

Att gnälla på varandra gör de flesta par då och då, men varningsklockorna börjar ringa när vi kritiserar varandras personlighet, det som gör oss till den vi är. Med andra ord: att klaga på ett beteende är en sak, men att rikta kritik mot hur någon är som person är bara destruktivt.
Så ska ni göra istället: Stör du dig på något din partner gör (eller inte gör)? Ta upp det utan att använda en anklagande ton – och utan att attackera hans eller hennes person. Säg att du vill att hen ska gå ut med sopppåsen när den är full – men utan att kalla din partner lat.

Annons

2. Ni agerar defensivt

Ytterligare en riskfaktor är när ni regelbundet använder ursäkter och bortförklaringar mot varandra. Ännu värre är det om ni även försöker skuldbelägga och ”vinna” mot varandra, till exempel att ni bemöter kritik med ord som ”men du då?” Tanken med att vara i en relation är att ni ska utgöra ett team, inte att ni ska tävla mot varandra.
Så ska ni göra istället: Har du gjort ett misstag, så äg misstaget utan att bli defensiv. Be om ursäkt istället för att komma med undanflykter.


3. Ni visar förakt gentemot varandra

Det krävs inget geni för att förstå att en relation kantad av förakt har låga odds för att överleva. Detta är också den mest relationsknäckande riskfaktorn, enligt John Gottman. Det kan handla om att ni hånar och härmar varandra, använder sarkasm och kommunicerar med nedlåtande miner, gester och uttryck. Par som beter sig på det här sättet har helt enkelt slutat respektera varandra och det är svårt att hämta sig ifrån.
Så ska ni göra istället: Fundera över vad som ligger bakom den bitska tonen ni har gentemot varandra. Ofta är det bitterhet över något helt annat som ligger och gror. Sätt er ner och prata om hur ni skulle vilja kommunicera med varandra istället – och lyckas ni inte på egen hand, men vill ändå försöka rädda relationen, ta kontakt med en familjerådgivare eller parterapeut snarast.

Annons

4. Ni har slutat kommunicera

Känns det som att tala med en vägg när du försöker prata med din partner? Det är ett starkt tecken på att relationen är i fara – och uppstår inte sällan som en reaktion på de tidigare nämnda sarkastiska kommentarerna och hånfulla gliringarna. Kommunikationsvägarna har helt enkelt rasat samman och ni möter varandra med tystnad.
Så ska ni göra istället: Vi behöver uppmuntran när vi kommunicerar med varandra. Visa att du lyssnar på din partner genom att nicka uppmuntrande, kommentera eller fråga – och ge partnern din fulla uppmärksamhet.

Källa: PsyBlog

FOTO COLOURBOX

Missa inte att läsa:

Annons