Många har ont och går med ständig värk, men tillståndet avfärdas som inbillning. Varför är det så?

Kanske för att symtomen är diffusa och läkarna inte hittar några tydliga avvikelser i provsvaren. Men smärtan finns likväl där och påverkar kroppen både fysiskt och psykiskt.

Specialistläkaren Johan Armfelt är väl medveten om problemet och sympatiserar med patienter som lider i det tysta utan att få en korrekt diagnos.

– Jag tror inte att man söker vård om man inte är sjuk. Det är klart att det är någonting, säger han till sajten Hälsoliv och fortsätter:

– Om vi ska titta på fysiska sjukdomar där man inte är trodd så är det just värkproblematik där man inte hittar någon förklaring. Det är enklare att ramla i en slalombacke och med hjälp av röntgen få diagnosen brutet ben, säger han.

Johan Armfelt har listat 5 diagnoser som ofta avfärdas som inbillning:

1. Fibromyalgi
Kroppen värker, orken tryter och den mentala hälsan är såklart svag. Sjukdomen är som mest utbredd i åldersgruppen 45-50 år. Flest drabbade är kvinnor. För att uppfylla kriteriet för diagnos krävs ett antal triggerpunkter – specifika ställen på kroppen som gör extra ont.

2. Generellt smärtsyndrom

Här lider patienten av en allmän ömhet i kroppen där bland annat muskler, muskelfästen och bindhinnor värker. Johan Armfelt beskriver det som att mjukdelarna i kroppen gör ont, mena läkarna hittar inte orsaken.

3. Colon irritabile (irriterad tjocktarm)

Patienten har besvär med magen och drabbas av svåra smärtor, gaser och illamående. Även problem med avföring är vanligt. Röntgen och prover visar dock inget fel.

4. Psykisk insufficiens (instabilitet)

Många mår dåligt psykiskt utan att lida av uttalad depression eller utmattning. Eftersom inget kliniskt prov kan bevisa tillståndet ges patienten ofta starka humörhöjande mediciner eller blir ombedda att ”rycka upp sig”.

5. Pruritus (generell klåda)

Patienten lider av svår klåda i huden, kanske över hela kroppen. Vid en undersökning hittar hudläkaren dock ingenting.

Källa: Hälsoliv.se
Text: Margaretha Malmgren från Allas.se
Foto: Shutterstock

Läs även

Nu har forskarna hittat orsaken till fibromyalgi

Hur vet jag att jag har IBS? Experten svarar

På väg att bli utbränd? Här är 3 tips som minskar stressen

 

Få mer av Femina – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

[socializer-facebooklikeshare href=”https://www.facebook.com/femina.se/” layout=”standard” action=”like” showfaces=”true” share=”false” width=”320″]