Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

5 meditationsövningar för dig som hatar att meditera

07 jun, 2017 
AvNanna von Knorring
Meditation och mindfulness sägs vara bra för både kropp och själ. Trots det passar klassisk meditation inte för alla – här är fem alternativa meditationsövningar du kan prova istället.
Annons

Meditation har blivit allt mer populärt och många ägnar några minuter om dagen för att slappna av och få ordning på sina tankar i huvudet. Forskning har visat på flera fördelar med avslappningsövningen, bland annat sägs meditation bidra till känslomässig balans, lågt blodtryck och en tränad hjärna. Men trots att meditation är en nyttig aktivitet så passar det inte för alla.

Stressade personer och personer som lider av ångest kan ha blivit rekommenderade meditation vid upprepade tillfällen och trots flera försök kan det fortfarande kännas lönlöst. Då är det värt att tänka på varför man mediterar. Meditation handlar om att slappna av och lära sig fokusera trots distraherande tankar, vilket kan göras på flera olika sätt. Därför listar vi här, med inspiration av Huffington Post, fem alternativa övningar du kan ta till istället.

1. Ta en promenad

En busenkel övning för dig som inte gillar att sitta still medan du mediterar. När du promenerar utan musik i öronen kan du lägga din energi på något annat än det som pågår i ditt huvud. Fokusera på din omgivning, din andning och dina rörelser ute i naturen.

Annons

2. Skapa något konstnärligt

Oavsett om du kan tänka dig prova på att måla, gå en kurs i keramik eller sticka en halsduk, så ger en konstnärlig aktivitet dig en chans att lägga energi på något produktivt. Det kan lugna dina nerver och förflytta ditt fokus från stressen, vilket kan göra det enklare att bearbeta tankar.

3. Laga mat

Matlagning kräver fokus på både tillagning, smak och doft. Matlagningen distraherar dig och när du väl äter kan du låta bli både telefon, tidning och tv för att meditera i tysthet samtidigt som du äter din goda måltid.

4. Yoga

Om meditation inte är din grej, kan nästa steg vara att prova på yoga. Yoga hjälpa dig att koppla av samtidigt som du tvingas lägga all koncentration på din andning och dina rörelser. En ytterligare bonus är såklart att yoga är utmärkt träning för din kropp!

5. Skriv för hand

En aktivitet som kan passa dig som har svårt att sova på grund av alla tankar i ditt huvud. Skriv ner dina tankar för hand med penna och papper. Föreställ dig att du tömmer dina tankarna på pappret och att de sedan ligger där istället för i ditt huvud, det kan göra det enklare att få ordning på dem.

Foto: Shutterstock

Annons