Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

5 personlighetsdrag som riskerar att göra dig utbränd

25 apr, 2016 
Vissa personlighetsdrag innebär större risk för utbrändhet. Stressexperten listar vilka som ligger i riskzonen.
Annons

Utbrändhet, eller utmattningssyndrom som det också heter, är ett sjukdomstillstånd som uppstår efter att kroppen varit utsatt för långvarig stress eller andra påfrestningar. Det kan exempelvis handla om en orimlig arbetsbelastningen på jobbet eller svåra händelser i privatlivet.

En del personer drabbas lättare av utmattning än andra, ofta beroende på vissa drag i vår personlighet. Stressexperten Karin Isberg har listat 5 punkter som sammanfattar vilka personer som kan vara i riskzonen.

Här är 5 personlighetsdrag som riskerar att göra dig utbränd:

1. Du ställer höga krav på dig själv

Personer som drabbas är ofta högpresterande med en god utbildning och ett kvalificerat yrke. De har stora inre resurser och ställer höga krav på sig själva att leverera. Det är just denna styrka som lägger grunden för utmattning – det krävs en stark person för att kunna pressa sig själv så hårt under så lång tid.

Annons

2. Du är extra omtänksam

Enligt Karin Isberg är det ofta godhjärtade personer som riskerar att bränna ut sig. De vill andra människor väl och förtränger sina egna behov av vila och återhämtning. Sällan ber de om hjälp, men är själva mycket generösa med att hjälpa sin omgivning.

3. Du har svårt att säga nej

De som ställer höga krav på sig själv, har stora inre resurser och är generösa mot andra brukar i regel ha svårt att säga nej och sätta gränser. De finns alltid till hands och omgivningen räknar med deras insats. I förlängningen räcker dock inte orken till – och då blir det tvärt motorstopp.

4. Du blir ofta besviken på dig själv

En avgörande skillnad mellan utmattning och depression är att deprimerade personer ofta ger upp, medan utmattade personer sällan ger sig. I stället känner de ilska och frustration över situationen och vill göra allt för att förbättra läget och bli starka igen.

Annons

5. Du tänker på alla andra

Det kanske största problemet med den här personlighetstypen är att de prioriterar bort sitt eget välmående. I stället för att ta hand om sig själv tar de hand om alla andra. De har svårt att tänka självcentrerat, men ibland är det en nödvändighet för att bibehålla hälsan.

Så förebygger du utmattning:
– Prioritera ditt eget välmående.

– Öva på att sätta gränser.

– Dra ner på arbetstakten.

– Be andra om hjälp.

– Slappna av och gör ingenting.

– Upplev natur, litteratur eller musik.

– Träffa människor som ger energi.

– Sov så mycket du kan.

Källa: Kurera.se, från Allas.se

Foto: Shutterstock

Känner du dig stressad?

Lär dig hantera din stress med vår nya digitala kurs!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder Femina nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

stress

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu kostar kursen endast 199 kronor – läs mer här och börja direkt!

 

Annons