Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Forskare: 9 tecken på att du börjar bli utbränd

25 feb, 2018 
AvFemina
Är du väldigt orkeslös? Många blandar ihop depression med utbrändhet. Forskare har därför listat nio varningssignaler som du bör vara uppmärksam på i samband med onaturlig trötthet.
Annons

Utbrändhet, eller utmattningssyndrom som det också heter, förväxlas ofta med depression eftersom de båda tillstånden kan ge likartade symtom. Men det finns en viktig skillnad: Utbrändhet är relaterad till någon form av stress, medan depression är en känsla av allmän nedstämdhet.

Den amerikanska psykologen Paula Davis-Laack har listat 9 varningssignaler som du bör vara uppmärksam på i samband med onaturlig orkeslöshet.

Här är 9 tecken på att du snart är utbränd:

1. Ditt omdöme sviktar

Alla uppgifter, även de små, upplevs som enorma och svåra att hantera. Du drabbas av känslomässiga reaktioner på både bagateller och stora kriser.

2. Du är ständigt trött

Du är kroniskt trött och har alltid ett underskott på energi. Pressen på dig känns enorm och du är lika utmattad på måndagen som du var på fredagen.

3. Du blir lätt sjuk

Du lever på adrenalin, men när energin tar slut kraschar du. Resultatet blir att ditt immunförsvar bryts ner. Huvudvärk, magvärk, influensa, hjärtklappning – plötsligt drabbas du av allt.

Annons

4. Du har tappat entusiasmen

Din entusiasm för dina uppgifter har bleknat och där du tidigare la ner hela ditt hjärta gör du nu bara ett minimum. Du känner ingen livsglädje och tänker att folk ändå inte bryr sig.

5. Du hinner aldrig ta paus

Det finns ingen tid för avkoppling eller återhämtning i ditt liv, något som är en oerhört viktig komponent för hälsa. Du hinner aldrig andas ut eller sitta ner och bara känna efter hur du mår.

6. Du får inget vettigt gjort

Ineffektivitet är en känsla du ständigt brottas med. Du får ingenting gjort, även om du alltid är upptagen. Detta kan göra att din självkänsla rasar.

7. Du lever inte i nuet

Din kropp är avtrubbad och du känner dig inte längre närvarande i nuet. Du kan inte ta in upplevelser som känslor, dofter eller smaker på samma sätt som tidigare.

Annons

8. Du retar dig på detaljer

Perfektion är starkt förknippad med utbrändhet. Strävan efter att allt ska vara perfekt tömmer dig på energi. Du fixerar dig vid detaljnivån och kan inte se övergripande på situationen.

9. Du känner dig överhopad av arbete

Du upplever att resurserna är ojämnt fördelade och att allt arbete lastas på dig. Detta gör dig sur och irriterad och du känner dig mycket orättvist behandlad.

AV MARGARETA MALMGREN.

FOTO: COLOURBOX.

Källa: Psychology Today, Från: Allas.se

Annons