stress-prata-tips

Att ge tips till någon som är stressad är inte alltid en bra idé. Här är sakerna du ska undvika att säga om du ska stötta en person som är på väg att bli utbränd.

När någon i vår närhet är stressad vill vi gärna hjälpa till. Men våra råd och tips kan i stället göra personen ännu mer stressad, menar stressforskaren Dan Hasson.

Han liknar det vid att den stressade personen upplever att den blir jagad av ett monster.

– Om jag då ställer mig i vägen och säger att personen måste sakta ner och ta det lugnt, kommer den att göra det då? Nej, det enda sättet att få den personen att självmant sakta ner är att skydda den från monstret och göra det ofarligt, förklarar Dan Hasson.

Att hjälpa någon med sin stress kräver tålamod och planering, menar han.

– Hur kan jag hjälpa utan att kränka? Vill du verkligen hjälpa någon behöver du vara tålmodig och kärleksfull och försöka inspirera och motivera att gå i rätt riktning enligt minsta motståndets lag.

Här är fem saker vi bör undvika att säga till någon som är stressad – och vad vi kan säga i stället.

1. Alla typer av värderande råd

– Undvik råd som: ”Du måste lära dig säga nej, eller du borde göra si eller så”. De pekar ofta på att man är en dålig människa och det upplevs som kritik. Många av de som går in i väggen är ambitiösa, snälla, hjälpsamma personer som redan är väldigt duktiga på att kritisera sig själva.

Läs även: 9 tecken på att du börjar bli utbränd

2. ”Du får inte vara så snäll mot alla”

– Att vara snäll är en bra egenskap, och om vi pekar på det som roten till ett problem riskerar folk att bli bittra och tänka ”man får ingenting för att vara snäll”, även om stressen minskar. I stället kan man lyfta fram det som en bra egenskap och säga att ”det är underbart att du är så snäll hela tiden, hur kan du vara snäll mot dig själv också?”

3. ”Du borde varva ner”

– När vi säger så vill vi hjälpa personen in i ett önskat beteende. Men det som händer är att vi ger den stressade personer ytterligare ett måste. Att däremot skapa en avkopplande situation, en spahelg eller vad som helst, och bjuda med personen får oftast en bättre effekt. Vi hjälper personen i rätt riktning enligt minsta motståndets lag.

Läs även: På väg att bli utbränd – här är 3 tips som minskar stressen

4. ”Du kan bli stressallergiker resten av livet”

– Det är en myt att för mycket stress kan leda till att man blir allergisk mot stress. Att påpeka sådana saker är inte bara onödigt och osant, det kan bli en självuppfyllande profetia. Det är naturligt att vara extra stresskänslig under tiden man läker, men med rätt hjälp och stöd avtar känsligheten och många blir dessutom starkare. Däremot kan man ha en högre medvetenhet om situationer som är nedbrytande och negativa och det ska man vara tacksam för.

 5. Alla typer av skrämselhistorier

– Det är lätt att tro att hemska historier om vad som har hänt med vänner eller kollegor som gått in i väggen ska fungera som avskräckande exempel. Problemet är att de oftast får motsatt effekt.

Av Mats Bax

Foto Shutterstock

Onlinekurs: Stressa ner - lev mer

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder Femina nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu kostar kursen endast 199 kronor – läs mer här och börja direkt!

 

Mer lästips för dig som känner dig stressad
8 tecken på att din hälsa tagit skada av all stress
Därför bör du som är stressad äta choklad

Mest läst