Att bara hemma med ett sjukt barn är inte bara jobbigt, här är fem saker som ingen vågar prata högt om.

1. Det missas jobbiga möten.

”Krya på den lille”, skriver kollegerna snällt tillbaka som svar på ditt ”XX är sjuk, jag måste vabba idag”-mail, men alla inblandade vet att det egentligen betyder: ”Fan ta dig som slipper vara med på mötet med Olle Karlsson som ska övertyga oss alla om fördelarna med det nya ekonomi/fakturerings/planerings-systemet. Trots att vi vet att allt kommer bli sämre.” Man är hemskt ledsen för det. Inte!

Läs även 8 saker att säga till flickor istället för ”vad fin du är”

2. Det behövs ingen jobboutfit.

Hur skönt är det inte att få sjava runt i pyjamasen halva dan, osminkad och med håret i tofs? Att slippa sminka sig, plattånga håret, matcha en outfit och stryka den i hysterisk morgonhets gör vem som helst till en bättre människa.

Läs även 10 underbara bilder som visar exakt hur det är att vara gravid

3. Det kollas på Netflix.

TV:n går varm hela dagen, tills lilla sjuklingen somnar i soffan. Och när ungen ändå sover – kan man inte själv få kolla på ett avsnitt av favvoserien på Netflix, HBO Nordic, Viaplay (infoga valfri streamingtjänst)? Lätt hänt! Din partner, däremot, kommer bli vansinnig när hen upptäcker att du sett ett (eller flera) avsnitt i förväg. Men det är smällar man får ta.

Läs även 5 saker du aldrig ska säga till ditt barn

4. Det blir faktiskt en hel del gjort. Plus mys!

Man slänger in en tvätt, man plockar ur diskmaskinen, betalar några räkningar, får gosa med, prata med och läsa böcker för en minimänniska som äntligen har ro att ligga stilla. Visst, det är klart att man kommer efter lite på jobbet, men det är ändå inte en helt bortkastad dag.

Läs även 9 tecken på att du har ett högkänsligt barn

5. Det är inte läge att vara duktig förälder.

Inför feberheta röda små kinder går det inte att vara ståndaktig. Och åh, vad det är skönt att inte behöva vara duktig förälder för en dag! Man serverar glatt mikrovärmda färdigköpta pannkakor (motivering: hen måste ju få i sig nåt), man låter ungen få äta i soffan framför tv:n (motivering: hen är för trött för att sitta i köket ), det smaskas obegränsat med glass – vilket gäller både barn och förälder (motivering: nån godsak måste man väl få?) och man låter ungen få spela obegränsat på iPaden (motivering: jag måste ju hinna svara på de här mailen). Resultat: alla blir nöjda.

Läs även

11 saker du inte skulle göra innan du fick barn – men gjorde direkt
Då är det tuffast att vara mamma
9 bevis på att Sverige är världens bästa land – enligt globala studier