Det som får en parrelation att fungera på lång sikt är sällan attributen som väcker ditt intresse i början eller det du fastnar för vid era första dejter. Istället handlar det om hur ni fungerar ihop när ni väl lärt känna varandra och blivit ett par.

”Relationer som fungerar är sådana som man har jobbat på”, skriver Barton Goldsmith, psykoterapeut, på sajten Psychology Today.

Vad ska man då jobba på för att få ett förhållande fungera? Här följer fem saker som många sunda, långvariga relationer har gemensamt, enligt Barton Goldsmith.

1. Ni prioriterar kvalitetstid ihop

För att kunna utveckla ett starkt band och lära känna varandra på djupet behöver ni kvalitetstid tillsammans. Lägg undan mobiler, skippa middag framför tv:n och gör något tillsammans istället. När ni har kul ihop kommer ni även vilja vara ihop mer – ett tydligt tecken på att ni två är ett bra team.

2. Ni är alltid ärliga

Partners stöttar och peppar varandra i livets med- och motgångar. I ett sunt förhållande kan ni dela med er av allt och vara ärliga, eftersom ni litar på varandra.

3. Ni har en god kommunikation

Alla vill bli sedda, hörda och förstådda – speciellt i en relation. En god kommunikation är A och O för att känna sig uppskattad och för att undvika bråk och missförstånd.

4. Ni har liknande mål

En oundviklig faktor som kan skvallra om ifall ni kommer hålla ihop eller inte. Om ni har olika tankar om var ni ska bo, om ni ska skaffa barn och vad ni ska göra i framtiden kan det bli svårt att få relationen att hålla.

5. Ni har egna liv

Även om ni älskar att vara bara ni två, så menar Barton Goldsmith att sunda parrelationer ofta involverar två personer som är lyckliga både för sig själva och tillsammans och har hittat balansen mellan dessa två. Det är viktigt att ha en tydlig uppfattning av sig själv, annars riskerar man att sätta för mycket press på förhållandet.

Foto: Shutterstock

Källa: Psychology Today, MyDomaine

Artikeln publicerades först på MåBra.

Läs även:
Därför är attraktiva personer sämre på relationer

Terapeuten: 3 saker alla sunda relationer har gemensamt

Relationsexperten: 5 frågor du behöver ställa dig själv innan du skiljer dig