5 veckors semester – så ofta bör du ha en vit dag
Sommar, sol, semester och – alkohol? Ja, det verkar så. I alla fall om vi får tro IQ:s undersökning, från 2024, om svenskarnas sommardrickande.
”Var tredje svensk (36 procent) uppger att de dricker alkohol minst tre gånger per vecka under sommaren, och sex av tio (58 procent) dricker mer alkohol på sommaren jämfört med övriga tider på året. För var fjärde (26 procent) är det även vanligare att dricka mer än de på förhand har planerat”, skriver IQ i ett pressmeddelande.
Men, är det så farligt då? Ett glas vin är bra för hjärtat, brukar det ju heta. Det har till och med studier sagt... Nja, det är inte så enkelt, har det visat sig. Nya rön säger annorlunda än tidigare forskning.
– Det verkar snarast vara tvärtom, att alkohol även i måttlig mängd är en risk. Den är liten om man dricker lite, den ökar ju mer man dricker, säger Sven Andréasson, alkoholläkare, forskare och professor i socialmedicin, till Systembolaget.
Bör man alltså avstå helt?
– Nja, alkohol är generellt sett inget stort hälsoproblem i mindre mängder, men det främjar inte hälsan. Det är som feta såser och goda efterrätter. Det är tråkigt att avstå till hundra procent och något man kan unna sig, men det är inte bra att äta för mycket och för ofta. Läkare bör därför inte rekommendera alkohol.
Hur ska man tänka kring alkohol på semestern?
Som sagt, för många svenskar innebär ledighet och semester att man dricker mer. Detta är också kopplat till fler festligheter (examen, student, bröllop, dop, sommarfester...) och att vi träffas mer (tänka familjemiddagar, svärmordbesök, kusinträff och liknande). Om vi har, säg fem veckors ledighet, är det farligt att dricka mer under denna period?
– Jag tycker att det är viktigt att betona att i de flesta fallen inte är några väsentliga risker om man dricker lite mer under några veckor på semestern. Samtidigt vet vi att det finns ökade risker vid det man brukar kalla för en riskbrukskonsumtion. Det är tio glas i veckan (9 för kvinnor reds. anm.), säger Anders Hammarberg till TV4.
Han fortsätter:
– Om konsumtionen är förhöjd under en längre tid finns en ökad riskbild för olika typer utav sjukdomar som cancer, psykisk ohälsa eller hjärt- och kärlsjukdomar eller liknande.
Vita dagar då, hjälper det? Ja. Anledningen? Kort sagt: ju mindre du dricker desto bättre. Det handlar dock inte om att det är bättre att dricka mindre och oftare än sällan och mer. Allra helst bör man dricka en mindre mängd vid färre tillfällen.
Och efter semestern då? Det hela tycks, helt enkelt, handla om viljan, och förmågan, att bryta ovanan att dricka mer. Att inte fortsätta i samma hjulspår som under semesterperioden. Anders Hammarberg menar att nyckeln är att återgå till en lägre konsumtion som inte ligger över riskbruk. Men, detta kan vara en utmaning för vissa. En varningsflagga att ta på allvar är om andra tycker att man dricker för mycket, eller om man har svårt att sluta när man väl börjat.
Vad är ett riskbruk av alkohol?
Konsumtion som överstiger 9 standardglas alkohol per vecka för kvinnor klassas som riskbruk, enligt Socialstyrelsen. Detta motsvarar exempelvis 50 cl folköl, 33 cl starköl, ett mindre glas vin eller 4 cl sprit. Riskbruk är också att dricka 4 standardglas eller mer vid ett och samma tillfälle, en gång i månaden eller oftare, är också ett riskbruk.
Så bryter du drickandet efter semestern, enligt IQ
1. Varför vill du skära ner? Fundera över dina drivkrafter.
2. Sätt upp ett mål för hur du vill dricka, hur mycket och när.
3. Skriv ner dag för dag hur, vad och när du dricker. Sammanfatta och utvärdera.
Behöver du hjälp eller är du otrolig för någon i din närhet som dricker för mycket? Läs mer här.