Supergrönsaken grönkål har sakta men säkert tagit sig in i allt fler svenska kök och det med rätta. De gröna bladen passar i många rätter och är enkel och flexibel att använda i matlagningen. Dessutom är den fylld med nyttigheter i form av vitaminer, fibrer och antioxidanter.

Här är sju hälsofördelar med den goda grönkålen:

1. Den boostar ditt immunförsvar

Vitaminerna och antioxidanterna som finns i grönkål boostar ditt immunförsvar och skyddar dig från sjukdomar. Addera grönkål till lunchen eller middagen när det är förkylningstider!

2. Den motverkar depression 

För att din hjärna ska kunna hålla sig frisk och motverka depression behöver den hälsosamma fettsyror som omega-3, vilket finns i grönkål. Förutom att minska risken för depression motverkar omega-3 även risken för diabetes och högt blodsocker.

Läs även 6 nyttiga växter att äta när du känner dig nere

3. Den är nyttig för hjärnan

Grönkålen innehåller flera komponenter som är viktiga för hjärnans funktion. Bland annat innehåller den B-vitaminet folat, som blir folsyra i kroppen, vilket hjälper till att upprätthålla den kognitiva förmågan och skyddar mot demens.

4. Den gör dig glad

Ge dig själv en energikick genom att äta grönkål. De gröna bladen innehåller rikligt med C-vitamin och aminosyror som gör dig mer energifylld, positiv och glad.

Läs även Studie: Denna vitamin kan halvera risken att bli förkyld

5. Den kan hjälpa dig att komma i form

Grönkål är en råvara som även innehåller fibrer. När du försöker gå ner i vikt är fiber en viktig komponent, eftersom den håller igång matsmältningen. Dessutom är grönkål ett livsmedel med få kalorier.

6. Den är en flexibel råvara

Grönkål går att använda på många olika sätt. Du kan mixa den i en smoothie, äta den som den är i en sallad, göra chips av den eller blanda ner den i en pastasås – möjligheterna begränsas endast av din fantasi.

7. Den är bra för din hud 

C-vitamin hjälper kroppen att producera kollagen, vilket håller din hud ung och elastisk. En perfekt ursäkt för att unna sig en skål grönkålschips ikväll!

Läs även Så gör du egna grönkålschips i ugn

Källor: Career Girl Daily, MåBra, Livsmedelsinfo

Bild: Shutterstock

Läs även 
Recept: Grönkålspizza på sötpotatisbotten

Fyllig räksoppa med rostat grönkålsströssel

Recept: Sallad med svartkål, apelsin, rödkål och äpple

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: