Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

7 nackdelar med att vara intelligent – känner du igen dig?

26 okt, 2020 
AvSandra Hiort
FotografShutterstock/TT
Finns det nackdelar med att vara smart? Ja, studier kopplar faktiskt ihop intelligens med en del negativa egenskaper – här är några av dem.
Annons

Många vill gärna se sig själv som smarta… Men det är kanske inte bara positivt att vara intelligent? Det finns en del negativa egenskaper som smartare människor kopplats ihop med i olika studier. Här kommer några exempel.

7 nackdelar som intelligenta kan stöta påBrand logo
7 nackdelar som intelligenta kan stöta på

1 Du underskattar dig själv

Sokrates lär ju ska ha sagt att: ”Ju mer jag lär mig desto mer inser jag hur lite jag vet”. Kanske ligger det något i det. Ju högre intelligens människor har desto större risk är det nämligen att man underskattar sin förmåga att kunna saker.

Det här visar en studie från slutet av 90-talet, gjord av två amerikanska psykologer. Som också säger att mindre intelligenta ofta överskattar sin förmåga istället. Vilket kan göra att de vågar mer.

2 Du får lätt "livskriser"

Intelligenta personer är ofta nyfikna och vill ta reda på hur saker fungerar. Men det gör också att det kan bli lättare att hamna i livskriser eftersom det helt enkelt inte går att få svar på alla frågor man undrar över. Som vad livet egentligen går ut på och vad meningen med allt är.

Annons

3 Du har en tendens att oroa dig mer

Hmm, hur är det egentligen med det där …? Det är inte bara existentiella livsfrågor som intelligenta personer klurar över, generellt så funderar de mer än andra och oroar och bekymrar sig över både stora och små frågor. Det kan också vara så att man hamnar i att älta sådant som redan har hänt.

I en studie från 2015 kunde man också koppla hög intelligens till något högre risk för depression och ångestkänslor.

4 Du tål inte att höra en del ljud

Det finns studier som visar på att intelligenta människor oftare stör sig på olika ljud – det kan till exempel handla om folk som smaskar eller andra störningsljud. Intelligenta personer påverkas mer och tappar lättare fokus av av ljud som kan upplevas som negativa.

Enligt en studie skulle det delvis kunna bero på att om man har hög intelligens på det kreativa planet så tar man in omvärlden med alla sina sinnen, och har svårare att välja att stänga saker ute.

Annons

5 Du kan lätt känna dig understimulerad

Tjaa, det här kanske inte är så konstigt egentligen. Eftersom intelligenta personer är snabba i tanken och dessutom nyfikna så vill de gärna lära sig nya saker och kan hålla ett högre tempo i det. Risken är att man tröttnar snabbare och att omgivningen inte riktigt hänger med.

6 Du har humor som inte alla förstår

Det finns en koppling mellan att älska sjuka skämt och att få högre poäng i intelligenstest, har Universitetet i Wien kommit fram till.

En förklaring kan vara att en del skämt i lite sjukare humor kräver en del intelligens för att uppfatta och uppskatta.

7 Du kan bli ensam utan att se det komma

Intelligenta människor trivs ofta väldigt bra i sitt eget sällskap. Det kan göra att de inte lägger så mycket tid och energi på att träffa vänner, vilket i sin tur kan göra att de blir mer ensamma en dag.

LÄS MER:

Annons