Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Gunhild Stordalen om läkarnas nya besked om dödliga sjukdomen

19 okt, 2020 
AvSaga Pettersson
FotografTT
Gunhild Stordalen om läkarnas nya besked om dödliga sjukdomen
För sex år sedan drabbades Gunhild Stordalen av den obotliga bindvävssjukdomen systemisk skleros. Efter experimentella behandlingar och glädjande besked berättar hon nu om läkarnas dom.
”Får jag ett nytt återfall så är det game over”, säger hon i en ny intervju med norska DN.
Annons
5 oväntade tips som får dig att sova bättreBrand logo
5 oväntade tips som får dig att sova bättre

Gunhild Stordalen, 41, drabbades 2014 av den obotliga bindvävssjukdomen systemisk skleros, en ovanlig och mycket allvarlig bindvävssjukdom med hög dödlighet. En sjukdom vars symptom hon märkte av redan som tonåring. När hon fick beskedet för sex år sedan sa läkarna att hon i värsta fall hade ett halvår kvar att leva, och i två omgångar har hon därefter genomgått två experimentella behandlingar i Nederländerna.

”Fanns inget botemedel”

Det har inte varit enkelt eller smärtfritt, men förra året delade hon med sig av glada nyheter.

”När jag diagnosticerades med livshotande sjukdomen systemisk skleros 2014 fanns inget botemedel. Men vi hittade en experimentell behandling i Nederländerna. Idag, tre år efter min andra benmärgstransplantation, är sjukdomen näst intill oupptäckbar och jag kan sänka dosen med”, skrev hon i ett Instagram-inlägg.
Under våren berättade Gunhild Stordalen i en stor intervju med Femina att hon har tvingats lägga om sitt liv totalt och i en ny intervju med norska DN berättar hon att sömn varit en bidragande faktor till att hon idag mår så pass bra som hon mår. Men den insikten har hon inte alltid varit. Innan prioriterade hon jobb framför sömn.

Annons

– Jag har lagt heder i att arbeta hårt, träna hårt och ge allt. Ju fler arbetstimmar jag lade ned, desto stoltare var jag. Jag kunde utan problem jobba tolv timmar i streck. Att få mycket sömn var bortkastad tid, tyckte jag, säger hon till norska DN, och berättar om vändningen:

– I dag är jag religiös när det kommer till att få åtta timmars sömn. Många saker prioriteras bort för att få till det, men jag är helt överbevisad om att ett gott sömnmönster har varit en starkt bidragande faktor till att jag nu är så gott som frisk.

Läkarnas dom om sjukdomen

Trots positiva ord tillägger hon att läkarna slagit fast att hon inte kommer att klara av att få ett återfall.

– Får jag ett nytt återfall så är det game over. Läkarna säger att min kropp inte klarar en ny runda, säger hon.

LÄS MER:

Annons