Att känna sig sedd och uppskattad är som ett vaccin mot bråk och irritation i ett förhållande. Är du generös med komplimanger ökar dessutom chansen att din partner boostar dig tillbaka, vilket får er att bli mer positivt inställda även när det inte riktigt blir som ni tänkt er.

Prova att jobba efter 5:1-systemet – det vill säga att ge fem positiva förstärkningar eller komplimanger för varje negativ sak du påpekar. Men se till att du väljer genuina och personliga komplimanger. Här är sju saker du bör berömma din partner för – ofta:

1. De små sakerna din partner gör för dig varje dag

Många sneglar avundsjukt på andras pompösa blombuketter, dyra smycken eller romantiska hotellövernattningar. Har du en partner som inte riktigt hajar dina vinkar om sådana kärleksgester, men däremot alltid tankar bilen innan du ska ha den, låter dig ta den bästa matlådan eller skottar snö för att du ska slippa? Glöm inte bort att uppskatta din partner  – sådant är det inte alla som gör! Ofta vet man inte hur viktiga de små sakerna är förrän de försvinner. Se till att det inte händer er.

2. Din partners värderingar

Alla vill bli uppskattade för sina goda sidor, så beröm din partners starka drag – att hen är generös, jobbar hårt eller är optimist.

3. Din partners passion

Stötta din partners drömmar, även om de kanske inte lirar till hundra procent med dina. Peppa, pusha och boosta din partner att utveckla det hen brinner för. Att ha egna hobbies och känna att man kan blomma ut i dem är viktigt för ert framtida förhållande och lycka.

4. Hens utseende

Berätta för din partner vad du tycker särskilt mycket om i partnerns utseende. Extra viktigt är det att höra när man varit ihop några år (åldern tar ut sin rätt fortare än man anar…) Har din partner fina händer, sexig rumpa eller vackra läppar? Berätta det! Variera dig och glöm inte de små detaljerna.

5. Omdömet

Att du respekterar och litar på din partner kan kännas självklart. Men tyvärr är det inte så i alla förhållanden, så har ni en harmonisk och hänsynsfull relation, ta vara på det. Att prata om smått och stort och lyssna in varandra inför beslut för er närmare. Se till att din partner vet hur värdefulla hans eller hennes råd är.

6. Saker som hen är osäker över

Hjälp din partner att bygga sin självkänsla genom att berömma och lyfta partnerns prestation i saker som du vet är jobbiga för honom eller henne.

7. Hur din partner får dig att må

En vanlig tankevurpa är att man tänker att ens partner ändå redan vet vad man känner. Men visst blir du glad av att höra att du lyser upp någon annans dag? Framförallt från någon du tycker om. Berätta ofta för din partner att hen gör dig glad – världens enklaste vitaminboost för förhållandet!

Inspirerat av Bustle

Bild: TT

Läs mer:

4 vanliga vardagsmissar som ökar risken för att kärleken dör 

15 frågor som förutspår om din relation kommer hålla livet ut

Vem är mest självisk i din relation? 7 avslöjande tecken

Mer läsning

Femina