Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

7 ”sanningar” om influensa som inte stämmer

18 sep, 2020 
AvAnki Sydegård
FotografTT / Shutterstock
Snart är influensan här. Men vad är egentligen sant om smitta, vaccin och symtom? Kanske inte alltid det du tror.
Annons

Snart är influensasäsongen här. Vaccinationskampanjen drar igång i november och två månader senare brukar influensan slå till för fullt.

Många av oss tror säkert att vi har koll på fakta och vad om gäller. Men det finns en rad myter om influensa som sprids. En del av de är så vanliga att många tror att de är sanna. Här är några av dem:

1 Du kan få influensa – av influensavaccinet

Nej, det stämmer inte. Vaccinationen skyddar mot influensan. Men eftersom det alltid är flera influensastammar i omlopp skyddar den aldrig till 100 procent.

2 Unga människor behöver aldrig oroa sig för influensa

Ja och nej. Folkhälsomyndigheten rekommenderar visserligen att främst äldre och kroniskt sjuka vaccinerar sig, men även personer inom vården eller andra som har mycket kontakt med människor i riskgrupperna bör överväga att vaccinera sig, oavsett ålder. Här är riskgrupperna:

Ålderspensionärer

Personer, oavsett ålder, med någon av följande kroniska sjukdomar:

Annons
  • kronisk hjärt- och/eller lungsjukdom
  • astma (för barn- och ungdom gäller svår astma (grad 4) med funktionsnedsättning)
  • kraftigt nedsatt immunförsvar (av sjukdom eller medicinering)
  • kronisk lever- eller njursvikt
  • instabil diabetes mellitus
  • extrem fetma (störst risk vid BMI > 40)
  • neuromuskulära sjukdomar som påverkar andningen
  • flerfunktionshinder hos barn

Gravida efter vecka 16

3 Magsjuka är ett symtom på influensa

Nej, maginfluensa och säsongsinfluensa är två olika sjukdomar. Och att bli dålig i magen brukar inte vara ett symtom på säsongsinfluensa.

Här är de vanligaste symtomen på influensa:

  • Sjukdomskänsla och orkeslöshet
  • Ont i musklerna.
  • Hög feber och huvudvärk.
  • Trötthet och frusenhet.
  • Ont i halsen och torrhosta.

4 Gravida kan inte ta influensavaccin

Tvärtom. Gravida hör till de grupper som rekommenderas att vaccinera sig, fast först efter vecka 16. Det beror på att de löper större risk att drabbas av allvarlig influensa på grund av de förändringar kroppen går igenom under graviditeten.

5 Den som tvättar händerna ofta slipper influensa

Det är aldrig fel att vara ordentlig med handhygienen för att undvika smitta. Men eftersom det handlar om droppsmitta, det vill säga smitta som överförs till slemhinna i ögon, näsa eller mun från droppar som sprids i luften när en sjuk person hostar eller nyser, räcker inte det. Precis som med covid-19 gäller det även att försöka undvika att röra sig i ansiktet och hålla avstånd till andra personer.

Annons

6 Om du får influensa betyder det att sprutan inte hjälpt

Inget influensavaccin skyddar 100 procent. Vanligtvis ger det 60-90 procents skydd. Det beror på att flera influensastammar är i omlopp samtidigt och vaccinet skyddar inte lika bra mot alla. Så blir du sjuk har du förmodligen drabbats av en annan typ än den sprutan främst skyddar mot.

7 Antibiotika lindrar influensa

Nej, det är ingen idé att försöka få antibiotika utskrivet om du drabbats av influensa. Det är bättre att förebygga genom att vaccinera sig. Och stanna hemma och lindra symtomen med febernedsättande läkemedel, som innehåller ibuprofen eller paracetomol, om du drabbas.

Läs mer:

Annons