Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

7 tecken på att du har en högkänslig vän

26 jun, 2020 
AvLovisa Svedlund
hogkanslig van ELLE
Misstänker du att du har en vän som är högkänslig? Här är sju tecken som talar för att att det stämmer.
Annons
7 tecken på att du har en högkänslig vänBrand logo
7 tecken på att du har en högkänslig vän

Har du en vänskapsrelation med någon som ibland behöver ställa in en middag för att få vara själv och vila? Då kan din vän vara en högkänslig person, eller så kallad high sensitive person (HSP).

HSP är ingen diagnos, utan snarare ett karaktärsdrag hos människor. De flesta människor har såklart grader av känslighet och även högskänsliga personer har mer eller mindre av det här karaktärsdraget. Hursomhelst kan det vara skönt för både dig och din vän om du förstår hennes eller hans karaktär – på så vis kan det bli mindre friktion i er relation.

Högkänsliga personer har stort behov av återhämtning och egentid – och kan ibland behöva sätta gränser i sina egna relationer för att orka med vardagen. Som vän till en sådan person kan det vara bra att veta om din kompis förutsättningar.

Om du misstänker att din vän är högkänslig är det troligt att hon eller han stämmer in på ett eller flera av följande tecken.

Annons

Är min vän högkänslig? 7 vanliga tecken

Ungefär två av tio personer är högkänsliga – och är din vän en av dem har du säkert märkt det i er relation. Här är sju tecken som talar för att din vän är en högkänslig person.

1. Pålitliga relationer

Känner du igen din vän på att hen har få vänskapsrelationer – men verkligen tyr sig till dig med sina djupaste funderingar? Då kan det vara ett tecken på att personen är högkänslig. De här personerna blir nämligen ofta utmattade och oinspirerade av alltför ytliga relationer. De föredrar hellre att ha relationer som de jobbar med och blir glada av att få andra människor att känns sig glada och sedda. De är också selektiva med vilka de släpper in på livet från första början. Med andra ord, om detta stämmer detta på din vän är du noga utvald!

2. Behöver mycket egentid

Om din vän befunnit sig i högljudda miljöer, haft en hektisk vecka eller gått på en social tillställning som en fest, kan han eller hon behöva mycket återhämtning efteråt för att lugna ner sitt nervsystem. För många intryck packade på varandra gör din att din vän mår dåligt – blir ledsen, nedstämd, orolig eller arg. Ber personen om egentid eller ställer in era planer? Då kan det vara för att hon eller han verkligen behöver tid för sig själv.

Annons

3. Behöver få tid på sig

Högkänsliga personer är ofta eftertänksamma och kan behöva lite extra tid för att till exempel ta stora beslut eller för att samla kraft att gå på möte. Ett schema där det inte finns någon luft passar inte alls en högkänslig person som snarare behöver tid att smälta. Att få ha en lugn helgmorgon utan stress att ta sig iväg någonstans och bara göra det som faller hen in är antagligen din väns bästa tid på veckan.

4. Blir “hangry”

Högkänsliga personer mår ofta bra av att äta regelbundna måltider – och blir ofta lättretlig eller sur om hen inte får fylla på med energi. Lågt blodsocker blir helt enkelt ännu mer utmanande för en högkänslig person.

5. Ser när du är obekväm

Kan din vän läsa dina tankar när ni är i sociala situationer? Då är det ett tecken på att hen är högkänslig. De här personerna har nämligen ofta alla tentakler ute och är experter på att känna av stämningar. Så fort du blir obekväm i en situation, känner dig ledsen, ur balans eller glad, kan din kompis läsa av det här. Speciellt i obekväma personer brukar de också vilja anstränga sig för att återställa balansen genom att använda sina sociala skills.

Annons

6. Ljud- och ljusnivå

Personer som är HSP är ofta känsligare för ljud och ljus än andra. Kommenterar din vän på den höga ljudnivån utan att du överhuvudtaget tänkt på det? Eller vill hen skapa behagligt ljus runt omkring sig, ljus som är vilsamt eller känns balanserat i rummet? Det här är bara en del av din väns karaktärsdrag som högkänslig.

7. Blir lätt berörda

Högkänsliga personer har lätt för att ta in – och beröras. Det kan gälla allt från om de upplever fin konst eller musik, eller om någon berättar en sorglig sak för dem. De har helt enkelt hög empatisk förmåga!

Inspiration: The Mighty, MåBra

Foto: TT

LÄS MER:

Annons