Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

8 oväntade tecken på att du kan ha hjärtproblem

18 sep, 2020 
AvAnki Sydegård
FotografTT / Shutterstock
Har du flera av de här symtomen? Då kanske du ska kolla hjärtat.
Annons

Allt färre dör i hjärt- och kärlsjukdomar i Sverige. Men det är fortfarande den vanligaste dödsorsaken i landet. Hjärt- och kärlsjukdom var den underliggande orsaken vid 31 procent av dödsfallen under 2019, visar Socialstyrelsens statistik.

Små tecken på att du har hjärtproblem

Vissa symtom på hjärtproblem känner de flesta till, som rubbningar i rytmen och smärta som strålar ut i armen. Men det finns mer subtila tecken på att något kan vara fel med ditt hjärta. Här är några av dem – men tänk på att de också kan vara symtom på något helt annat. Vill du få ett säkert svar måste du söka läkarhjälp.

1 Du är extremt trött

Är du lika trött och urlakad som när du har influensa, bara att det aldrig går över? Det kan bero på att ditt hjärta kämpar med att förse kroppen med syre, men inte riktigt klarar av det. Men extrem trötthet kan ha många orsaker, så endast det räcker inte för att konstatera att du har hjärtproblem.

Annons

2 Din fötter är svullna

Det finns många orsaker till att fötterna svullnar: graviditet, åderbråck eller att du suttit stilla länge på till exempel ett flygplan. Men det kan också vara tecken på hjärtsvikt, med andra ord att hjärtat inte pumpar ut blodet tillräckligt effektivt. Det kan också vara ett tecken på att en hjärtklaff inte stängs som den ska, enligt läkaren Michael Miller vid University of Maryland School of medicine, som har hjärt- och kärlsjukdom som specialitet. Om dina svullna fötter beror på hjärtat kombineras det ofta med trötthet och andfåddhet, påpekar han.

3 Du får extremt ont när du går

Har du börjat få kramp i benen när du är ute och rör på dig? Det kan förstås vara åldersrelaterat eller bero på att du är i dålig form. Men det kan också vara tecken på benartärsjukdom, eller kärlkramp i benen som det också kallas. Det beror på åderförkalkning och den som lider i det har en ökad risk att lida av det även i hjärtats artärer, enligt doktor Miller.

Annons

4 Du drabbas av yrsel

Det finns massor av orsaker till att du blir yr: stress, uttorkning, att du rest dig upp snabbt är till exempel tre vanliga orsaker. En ovanligare orsak är hjärtproblem, närmare bestämt att hjärtat inte klarar av att hålla uppe blodtrycket, enligt doktor Miller.

5 Du blir andfådd fast du är vältränad

Tränar du och tränar, men blir ändå andfådd när du ska gå upp för trappor – eller får hostattacker jämt och ständigt? Det kan vara ett tecken på att dina hjärtklaffar inte fungerar som de ska, eller att hjärtas inte pumpar blod som det ska. Men det är vanligare att andfåddhet beror på astma, blodbrist eller en infektion.

6 Du är deprimerad

Personer som har många riskfaktorer för hjärtsjukdom, eller som lider av en hjärtsjukdom, har en tendens att bli deprimerade. Så det kan vara ett tecken på att allt inte står rätt till med hjärtat. Men sannolikt är inte det orsaken till är deprimerad.

Annons

7 Du får migrän

Migrän är mer vanligt förekommande bland personer som lider av hjärt- kärlsjukdom. Enligt en studie löper kvinnor som får svår migrän med aura 50 procents ökad risk att få hjärt- eller hjärnsjukdom.

8 Du kan höra ditt hjärta slå när du ska sova

Hör du tydligt ditt hjärta när du ska sova? Det kan vara ett tecken på hjärtklaffar som inte fungerar som de ska, enligt doktor Miller. Men ett hjärta som bultar högt kan också vara tecken på lågt blodtryck, lågt blodsocker, blodbrist, uttorkning eller vara en biverkning av något läkemedel.

… och några tecken på att något är allvarligt fel

Men det finns också tecken på att något är fel som du genast ska reagera på. Om du får en attack och känner ångest, svettas och mår illa – samtidigt. Det är klassiska symtom på en panikångest-attack, men också på hjärtinfarkt. Följs de dessutom av extrem trötthet, andfåddhet och ont i bröstet som strålar ut i andra delar av kroppen är det läge att åka till akuten. Är det en hjärtinfarkt ökar dina chanser att överleva drastiskt om du kommer in till sjukhuset i god tid.

Källor: health.com, socialstyrelsen.se, migrän.se

Läs mer:

Annons