Uppbrott är sällan roliga och oavsett om förhållandet var långt eller kort, bra eller dåligt, så är ett krossat hjärta fortfarande ett krossat hjärta.

Att sörja är naturligt och många söker tröst hos vännerna. Kanske är det du som just nu får agera stöd till någon som precis kommit ur ett förhållande? Här är tipsen på hur du kan muntra upp din vän under separationen.

1. Var närvarande

Tillåt din vän att sörja och var ett stöd, även om det bara handlar om att lyssna.

2. Ställ upp

Säg ja till att hitta på saker som din vän vill göra, oavsett om det handlar om att rensa bort exets kvarglömda saker, radera alla bilder på sociala medier eller gå ut och dricka vin och prata om det avslutade förhållandet.

3. Lyssna

Även om du hört samma historia femtioelva gånger ska du lyssna på det din vän har att säga.

4. Muntra upp

Det kan vara något så enkelt som att skicka en bukett fina blommor till din väns jobb eller bostad, ringa och prata på kvällskvisten eller dyka upp spontant med en flaska vin och god choklad.

5. Hitta på saker

Ibland kan man som nyseparerad behöva övertalas om att göra andra saker än att sitta hemma och sörja. Dra med din vän ut på en shoppingtur, en AW eller ett kul träningspass.

6. Planera en weekendresa

Ta en paus från vardagen – alla som någon gång kommit ur ett förhållande vet att det kan behövas. Att ha en mysig weekendresa i sikte är dessutom något din vän kan se fram emot, oavsett om det sker i grannkommunen, på en spa-anläggning eller utanför landets gränser.

7. Skaffa en gemensam hobby

Signa upp er på en spännande kurs och lär er något nytt eller ha som projekt att varje söndag ses och kolla igenom några avsnitt av er favoritserie. Det behöver inte vara mer avancerat än så.

8. Bjud på middag

Var spontan och bjud över din vän på hemlagad middag – veckodag eller helg spelar ingen roll.

9. Skriv ett brev

Visa kärlek genom att skriva ett brev och skicka med snigelpost. Skriv allt som är bra med din vän och hur mycket du uppskattar just de egenskaperna. Bara att hitta ett handskrivet brev i brevlådan kan muntra upp vem som helst.

Källa: My domaine Foto: Girls/HBO
Artikeln publicerades först på ELLE.

Läs även:

9 situationer nästan alla nyseparerade kvinnor går igenom

Angelina Jolie om skilsmässan: ”Det har varit tufft” 

10 kändisars egna ord om sina skilsmässor