JURI
5 saker du kanske inte visste om Amy Schumer
1:24

Efter reklamen: 5 saker du kanske inte visste om Amy Schumer

(1:24)

Slå på ljud

Komikern Amy Schumer, 40, är högaktuell, då hon precis lett Oscarsgalan som en av tre programledare. Schumer är en av världens mest hyllade humorprofiler, som både varit med i tv-serier och spelat i filmer.

Nu berättar hon om ett dolt problem hon har kämpat med samtidigt som hon rönt framgång efter framgång. I hemlighet har Amy Schumer nämligen lidit av den tvångsmässiga sjukdomen trichotillomani, som innebär att man inte kan sluta dra ut sitt eget hår.

I en intervju med Hollywood reporter berättar stjärnan att hon i perioder haft så lite hår att hon tvingats bära peruk, och att det är något hon har kämpat md i perioder ända sedan hon studerade efter gymnasiet. Sjukdomen är ett ämne som tas upp i den nya semi-biografiska serien Life & Beth.

Emma Gray Munthe: Hela Oscars-galan hamnade i skuggan av Will Smith

– Jag tror att alla har en stor hemlighet, och det är min. Och jag är stolt över att min stora hemlighet bara sårar mig själv, men det är därför jag har burit på så mycket skam under lång tid, säger Amy Schumer om den ovanliga sjukdomen.

Amy Schumer lider fortfarande av sjukdomen

Trichotillomani är en typ av ocd, alltså ett tvångssyndrom, och hur allvarligt det tar sig uttryck varierar från person till person. Sjukdomen är kronisk, men kan hållas under kontroll med hjälp av beteendeterapi och medicinering.

15 klänningar från Oscarsgalan du måste se!

För Amy Schumer kom sjukdomen när hon gick igenom en tung tid efter skoltiden – hennes pappa deklarerades bankrutt efter att ha diagnostiserats med MS, samtidigt som han lämnades av Amys mamma som hade en affär med pappans bästa vän.

Än idag är trichotillomani något som Amy Schumer kämpar med.

– Det är inte så att jag brukade ha det här problemet och inte har det längre. Det är något jag kämpar med fortfarande.

Mest läst