Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Anders Hansen aktuell med ny tv-serie om hjärnan i SVT

18 sep, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
I psykiatern Anders Hansens egna program Din hjärna på SVT går han och experter han träffar på djupet i hjärnan och förklarar hur den fungerar under stress, när vi är sociala och hur den reagerar på digitaliseringen.
Annons

De senaste åren har hjärnan varit på tapeten, kanske mer än någonsin tidigare. Mycket tack vare överläkaren i psykiatri, Anders Hansen. Hans böcker Hjärnstark och Skärmhjärnan har sålt i stora upplagor och hans sommarprat från i somras är årets hittills mest lyssnade på som podd. Eftersom vi inte verkar kunna få nog av varken hjärnan eller Anders Hansen passar det ju bra att han nu får en egen tv-serie på SVT, Din hjärna.

– Jag har alltid tyckt att hjärnforskning har något att berätta för oss. Vi kan nu, för första gången, lyfta på locket och titta in i själens mekanik. Och det kan lära oss mycket om oss själva, säger Anders Hansen.

Idén till ett tv-program har Anders Hansen haft länge. Han har velat göra ett annorlunda vetenskapsprogram med en mer personlig avsändare – men som samtidigt är förankrat hos de bästa forskarna i världen.

Din hjärna behandlar stress, digitalisering och fysisk aktivitet

Programserien består av fem avsnitt där varje avsnitt har ett fokusområde. Första avsnittet behandlar stress.

Annons

– Vi kommer att gå igenom vad stress är, vad som är bra och dålig stress och hur vi fungerar tankemässigt när vi är stressade. Vi träffar också Leif Andrée som trots att han har scenskräck valde att bli skådis, säger Anders Hansen.

De andra avsnitten behandlar digitaliseringen och hur den påverkar våra hjärnor, hur fysisk aktivitet påverkar hjärnan, hur social hjärnan är och hur våra hjärnor skiljer sig åt från individ till individ.

– Det är svårt att veta varför det är ett så stort intresse för just hjärnan just nu, men man kan se samma mönster i stora delar av världen. Kanske har det att göra med en hunger efter kunskap eller så har det att göra med sekulariseringen, jag vet inte. Men det är ofattbart att vi nu kan få svar på många av de frågor vi har ställt oss i tusentals år, säger han.

Anders Hansen betonar att serien inte är en serie om psykisk sjukdom. Den är inte heller alarmistisk eller dystopisk. Den ska istället belysa hur intressant det är med hjärnan och sprida kunskap som är så intressant att man vill berätta vidare den till sina kompisar, bara för att det är så sjukt coolt.

Annons

– Vi tar till oss kunskap genom ett narrativ, inte tabeller eller grafer. Därför gör vi programmet lite mer personligt så att det ska fastna.

Då har Din hjärna premiär på SVT

Bara för att man är överläkare i psykiatri så är man inte fullärd. Anders Hansen själv lärde sig massor under inspelningen, i mötet med några av världens främsta forskare inom sina områden. Framför allt fick han en aha-upplevelse när de spelade in avsnittet om den sociala hjärnan.

– Det fick mig att förstå hur grundläggande det är för oss, hur vi hela tiden analyserar varandra, varandras blickriktningar och hur andra rör sig. Jag visste att det var så, men inte riktigt hur viktigt det är. Vi är sociala, sociala, sociala, säger han.

I det avsnittet får vi också veta mer om ensamhet och hur det påverkar oss. Anders Hansen berättar att vi bland annat kommer att få se vad som händer med en människa som isoleras helt i ett år, utan kontakt med andra människor.

– Alltså inte frivilligt, utan i ett häkte, tillägger han.

Din hjärna har premiär måndagen den 23:e september på SVT1.

Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT

 

Läs mer:

Annons