Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Antiinflammatorisk kost – allt du behöver veta!

14 jun, 2018 
AvMalin Ny
antiinflammatorisk kost vad ar det
Du har säkert hört talas om antiinflammatorisk kost – men hur mycket vet du om vad man ska äta och varför det sägs vara så viktigt att dämpa inflammationer i kroppen? Här är allt du behöver veta om antiinflammatorisk kost!
Annons

Antiinflammatorisk kost – att äta en viss typ av mat för att minska inflammation i kroppen – är hetare någonsin, och de senaste åren har en rad böcker släppts om ämnet. Men hur mycket vet du egentligen om antiinflammatorisk kost–- och varför sägs det vara så viktigt med livsmedel som hämmar inflammationer?

Vad är antiinflammatorisk kost – och vad ska man äta?

Antiinflammatorisk kost är livsmedel som sägs kunna minska inflammationer och därmed dämpa ett överaktivt immunförsvar. Kryddor som ingefära, gurkmeja, fisk, frukt och grönsaker, nötter, fullkornsprodukter och olivolja har länge ansetts vara särskilt bra på just det. Mat som anses driva på inflammationer extra mycket är bland annat vitt mjöl, socker, rött kött och mejeriprodukter.

Anledningen till att just inflammation anses vara så pass ohälsosamt är att en ständig inflammation i kroppen tidigare har kopplats samman med hjärtsjukdomar, demens, diabetes, stroke och cancer i forskning. Att äta livsmedel som kan skapa inflammation i kroppen, till exempel vitt mjöl, sockrade drycker, rött kött och margarin, ökar dessutom risken att drabbas av depression för kvinnor enligt en studie från 2014 från Harvard i USA. Ett visst mått av inflammation är dock viktigt för oss och för kroppens immunförsvar – det är nämligen kroppens sätt att ta hand om en infektion genom att förstöra bakterier och virus.

Annons

Att dämpa inflammation i kroppen är viktigt om du vill ha en optimal hälsa. En hel del experter hävdar att det viktigaste du kan göra i det avseendet är att vara normalviktig och att äta en bra kost enligt gällande näringsrekommendationer – det ska hjälpa kroppen att hålla igång en hälsosam inflammationsprocess.

mat antiinflammatorisk kost

Vad säger forskningen om antiinflammatorisk kost?

Än så länge finns det relativt få studier som visar att vissa livsmedel skulle kunna driva på eller dämpa inflammation. De livsmedel som har visats kunna påverka inflammationsprocessen positivt enligt forskning är till exempel olivolja, fil och yoghurt med låg fetthalt, och tranbär. Fet fisk, frukt och grönsaker ska också ha en positiv effekt. När det gäller kryddor som gurkmeja och ingefära anses fler studier behövas. Till exempel har studier på gurkmeja mestadels fokuserat på kurkumin som bara är en liten del av gurkmejan, endast tre procent, och i stora doser – cirka fem teskedar per tillfälle.

Annons

Det har även gjorts en studie vid Östra Finlands Universitet på Medelhavskosten och de nuvarande näringsrekommendationerna i Norden och båda visade sig ha en positiv effekt på inflammationer. De båda kosterna innehåller mycket frukt, bär, grönsaker, fet fisk och fullkorn och lite av siktat mjöl, sötsaker och rött kött – precis det som tidigare har sagts vara bra för att bekämpa inflammationer i kroppen, med andra ord.

Går man ner i vikt av antiinflammatorisk kost?

Precis som med all typ av kost gäller att om du äter fler kalorier än du gör av med kommer du att gå upp i vikt – och vice versa. Däremot fokuserar antiinflammatorisk kost på en rad hälsosamma livsmedel som i flertalet studier kopplats samman med en sund kroppsvikt. Det är dock ingen garanti att du går ner i vikt med antiinflammatorisk mat.

Sammanfattningsvis – om du vill dämpa inflammationer i kroppen är det bäst att äta en bra och varierad kost full på frukt och grönt, fullkorn och olivolja och fet fisk. Det kan inte heller skada att minska intaget av rött kött, sötsaker och vitt mjöl. Vissa går ner i vikt av antiinflammatorisk kost, men det främsta målet bör vara att må bra – antiinflammatorisk kost är ingen bantningsmetod.

Annons

Källa: Sats.se
Foto: IBL

Annons