Camilla Läckberg

“Jag avstår från att gå på event, vill inte bli plåtad, vill inte bli granskad, synad, jämförd.” skrev Camilla redan för 1,5 år sedan, en av de första gångerna hon lyfte kampen offentligt. I ett annat inlägg skrev hon: “Jag SKÄMS. Att jag inte är starkare än så. Att jag låter skeva, föråldrade ideal fortfarande styra mig.”

Gråtit av stress. Och ätit.

Men, 2019 blev ett stressigt år och hälsosatsningen blev lidande. I somras delade hon åter sina tankar om kampen:

”Jag har haft mitt mest stressfyllda år på många år 2019. Jag har jobbat, gråtit av stress på så många plan. Och ätit. Och gått upp mycket i vikt”.

När Camilla var med i Let’s Dance 2012 var hon i sitt livs form. En förutsättning det så klart är svårt att jämföra sig med, samtidigt som familjen växt och stressen från jobbet ökat.

”Det skiljer sig ca 20-25 kilo mellan dessa bilder. Jag är på ett bättre ställe idag än då på så många sätt. Men. Ändå låter jag min vikt definiera min lycka och min självkänsla.” skrev Camilla tidigare i år.

Deckarförfattaren har flera gånger bett sina följare att avstå från att skriva elaka kommentarer om hennes kropp, men trots det har kommentarerna fortsatt. Samtidigt har hennes öppenhet uppskattats väldigt mycket. När vi träffar henne för en intervju känns det därför som ett självklart ämne att beröra.

“Tror det är vägen ut”

– Jag tycker att det är skitjobbigt att prata om det. Men just därför, jag får ju sådan enorm respons när jag gör det. Min inbox fylls ju av kvinnor som skriver att ”gud vad skönt att höra, och någon som du, där den offentliga bilden bara visar upp de framgångsrika sidorna och inte så mycket av demonerna på baksidan.” Då känner jag någonstans att det finns ett ansvar att dela med sig av det.

Hur ser din hälsosatsning ut i höst?

– Jag tror ju stenhårt att padeln är vägen ut ur det här. Jag måste börja röra på mig mer, av många skäl. Jag gillar ju egentligen inte att det är viktfokus, men det har ju blivit det jag pratar om, just eftersom det är så fånigt att jag fokuserar på vikt, har det ju blivit att jag pratar om det.

– Men nu har jag blivit lite biten av just padel och spelar två, tre gånger i veckan. Jag gillar ju egentligen att äta bra så det gäller bara att hamna i bra gängor igen.

Vad är målet?

– Målet är att känna mig bra med mig själv. Jag vill inte bli pinnsmal, men jag vill känna mig som mig själv. Det är inte bara vikten, jag vill vara pigg och orka. Jag blir ju trött och har inte samma ork när jag inte sköter kosten och inte rör på mig. Jag försöker fokusera på de skälen. Det är inte storleken på jeansen som ska vara det som betyder någonting. Men det är en kamp. Jag var tonåring under en period då Kate Moss var idealet, och det sitter väldigt hårt.

Camilla Läckberg är aktuell med nya serien Lyckoviken som har premiär på TV3 och Viaplay den 20 oktober.

Bild: TT

LÄS MER:

Camilla Läckberg om systerskapet och kritiken på Instagram

Camilla Läckbergs ilska mot följarna: ”Mitt tålamod börjar tryta”

Utvald läsning

Femina