Skillnaden på champagne, cava och prosecco
1:34

Efter reklamen: Skillnaden på champagne, cava och prosecco

(1:34)

Slå på ljud

Om det är någon dryck som förknippas med härligheter så är det champagne. Förutom det uppenbara – att det är gott – har forskare kommit fram till att den bubbliga drycken har många fina hälsoegenskaper, även för dig som försöker gå ner i vikt.

Därför är champagne bra för dig:

1. Färre kalorier än vin

Är du sugen på ett glas alkoholhaltig dryck till maten är champagne ett bättre val än både rött och vitt vin. Ett standardglas innehåller runt 80 kalorier medan de flesta viner ligger på upp till 120 kalorier per glas. Väljer du dessutom en extra torr champagnesort kan du komma ner till 65 kalorier. Utöver det är champagne dessutom en utsökt måltidsdryck.

2. Bubblorna tillfredsställer

Är det kaloriintaget som är ditt huvudbry kan du också glädjas av att champagne fungerar mer tillfredställande än vin. Det har nämligen visat sig att bubblorna gör att vi dricker långsammare och håller oss nöjda längre, vilket bidrar till att vi inte känner samma behov av att dricka mycket.

3. Du får bättre minne

En ny studie utförd av University of Reading har visat att ett till två glas champagne i veckan kan motverka åldersrelaterad minnesförlust. Champagnens blå druvor Pinot Noir och Pinot Meunier skyddar även hjärnan från sjukdomar som demens och Alzheimers.

4. Friskare hjärta

Att rött vin är bra för hjärtat har vi hört förut, men det stämmer också in på champagne. Även här kan vi tacka de blå druvorna som ger oss antioxidanter, som i sin tur motverkar skador i blodkärlen, reducerar dåligt kolesterol och kan förhindra blodpropp.

5. Du blir gladare

Champagne innehåller en mängd nödvändiga mineraler så som magnesium, zink, kalium och litium, som är en naturlig humörregulator. Lite champagne kan alltså hjälpa till att stabilisera ditt humör.

Precis som med allt annat i livet är måttlighet vägen att gå och trots alla hälsofördelar gäller det även intaget av champagne.

Från: ELLE mat & vin
Foto: Giulia Mulè

Läs även:

Nu finns en julkalender med 24 sorters bubbel!

Moëts lyxiga nyhet – säljer minichampagne i 6-pack

Därför bör du dricka champagne – helst varje dag!

Så ska du tänka när du kombinerar champagne med mat