Men champagne är ju inte bara en mingeldryck som ska förtäras på stående fot och utan tilltugg. För tillsammans med rätt mat kan du uppleva en kraftigt förhöjd smaksensation tack vare det härliga bubblet.

Ia Orre är ELLE Mat & Vins egen dryckesexpert och hon blir alldeles lyrisk när hon pratar om drycken.

– Champagne passar förvånande ofta helt perfekt – vilken tid som helst på dygnet! Jag har just fyllt år och väcktes med champagne och tårta och det är lika härligt varje år, säger hon.

Hur ska man tänka när man kombinerar bubbel och mat?

– Jag tycker små eleganta rätter fungerar bra för det mesta, och rustik husmanskost mera undantagsvis. Kontrasten med bubblorna ger en uppfriskande känsla mot maten och fungerar som smakförhöjare. Man kan tänka på att sälta och en aning fetma bryter fint mot syran, frukten och mineraliteten.

Läs även: Sabrera en champagneflaska – guide steg för steg

Ia Orres bästa tips kring bubbel och mat

För maten

– Bubbel tillsammans med salta mandlar eller pistagenötter är perfekt som inledning på en speciell kväll. De vackra, livfulla bubblorna och den aptitretande syran och fruktigheten gör att man snabbt kommer i feststämning och förbereder smaklökarna för maten.

Till maten

– Skaldjur är perfekt till torr champagne, mogen vintage-champagne passar utmärkt till fiskrätter med goda såser och roséchampgne kan fungera alldeles perfekt till ankbröst med asiatisk kryddning eller vilt. En favorit är en riktigt god varm stenugnsbakad pizza med bra ost tillsammans med torr frisk champagne. Det kan vara helt himmelskt gott!

Efter maten

– Jag dricker aldrig kaffe och avec på kvällen utan avslutar gärna en god middag med ett glas champagne istället. En ostbricka med mogna hårdostar och krämiga vitmögelostar passar till mogen vintage-champagne. Och champagne och naturella bär som till exempel hallon är magiskt! För att inte tala om kakor med rostad mandel eller macarons…

… och tänk på att

– Servera standardchampagne kall och i tunna höga lätt kupade champagneglas på fot vid 7 grader. En årgångschampagne som har mer karaktär kan serveras vid lite högre temperatur 10-12 grader i tunna kupade vitvinsglas. Och kom ihåg att magnum är den idealiska flaskstorleken när det gäller champagne.

Fler lästips!

Fördrink med blåbärsglögg och prosecco

4 recept för nyårsmiddagen – från snittar via soppan till desserten