Vanlig choklad kan vara tre gånger bättre än traditionell hostmedicin vid hosta. Det är en slutsats från forskare vid brittiska London Imperial College.

Det är kakaons naturliga rikedom på teobromin, det ämne som kopplas till chokladens övriga hälsofördelar, som sägs vara verksamt även mot hosta.

Läs även: Hurra, ännu en anledning att äta choklad!

I studien fick försöksgrupperna först äta hostmedicin med antingen teobromin, placebo eller kodein – det ämne som motverkar hosta i traditionella mediciner.

För att framkalla hostattackerna gav man deltagarna capsaicin, ämnet som gör chili så starkt, och som används inom forskningen för att framkalla hosta manuellt. Sen mätte man skillnaderna i mängden hostframkallande medel som krävdes för att få respektive grupp att börja hosta.

Det krävdes tre gånger så mycket capsaicin för att få personerna i kakao-gruppen att börja hosta, jämfört med övriga deltagare.

Mängden teobromin som försökspersonerna fick har inte några biverkningar eller andra negativa hälsokonsekvenser menade forskarna.

Den motsvarar ganska exakt två koppar varm choklad, något som en svensk läkare i Norrköping också ordinerar sina patienter vid hostbesvär!

ANNONS – utvalt för chokladälskare

AV JENNIE SANDBERG, Mabra.com

Missa inte att läsa:

Vitaminerna som håller dig frisk hela året
5 ljuvliga efterrätter med choklad
Chokladkolaklubbor utan vitt socker

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: