Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Det händer om du slutar gå till tandläkaren

28 maj, 2021 
AvVeronica Henriksson
Alex i solsidan tandläkare
Drar du också dig för att gå till tandläkaren? En ny undersökning visar att du inte är ensam i den tanken – och att corona kan skapa långsiktiga problem för munhälsan! Här är varför du inte ska undvika att gå till tandläkaren.
Annons
7 saker som din tandläkare stör sig påBrand logo
7 saker som din tandläkare stör sig på

Var det ett tag sen du besökte tandläkaren? Då är du en av nästan 1,5 miljon svenskar! Ny siffror visar nämligen att besökstalen hos tandvården sjönk markant förra året. En ny undersökning visar att Folktandvården tappade 20 procent av besökarna, medan privattandvården tappade 14 procent av sina besökare.

Och visst är det enklare att lyfta på luren och avboka tiden än att faktiskt ta sig till tandläkaren, men ett uteblivet besök kan leda till stora problem i framtiden!

kourtney kardashian hos tandläkaren
Kourtney Kardashian vet allt om att vara bedövad i munnen efter ett tandläkarbesök.

Dålig tandhygien kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar

Tandhälsorapporten, framtagen av Aqua Dental visar att det främst är de enklare ingreppen, som borttagning av tandsten och tandfyllningar som fått vänta på grund av covid-19. Konsekvenserna av uteblivna tandläkarbesök är däremot större än man kan tro, eftersom man istället riskerar att långsiktigt försämra tandhälsan.

Annons

Dessutom ser man ett samband mellan uteblivna tandläkartider och ökat antal besök på akutmottagningar. Därtill visar rapporten att det finns ett samband mellan hjärt- och kärlsjukdomar och tandlossning, och att personer med tandlossning löper 30 procent större risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Ytterligare en anledning till att det är viktigt att slå sig ner i tandläkarstolen med jämna mellanrum.

Varför är det så dyrt att gå till tandläkaren?

Det är en fråga som många ställer sig – och är ytterligare en anledning till att folk undviker att gå till tandläkaren. Hela 19 procent, alltså nästan en av fem, väljer att inte gå till tandläkaren för att det kostar för mycket.

Gwen stefani med tandställning
Gwen Stefani bjuder på ett riktigt Hollywood-smile!

Svenskarna är inte nöjda med sina tänder

Visst kan det anses vara lite komiskt att folk undviker att gå till tandläkaren, men samtidigt inte är nöjda med sina tänder? Faktum är att 6 av 10 svenskar vill bleka tänderna, och kvinnor står för störst andel av den statistiken. 28 procent vill göra en eller flera tänder raka och åtta procent av alla kvinnor i undersökningen (med 1 008 respondenter), skulle kunna tänka sig att limma på en skalfasad i porslin, “Hollywood smile”.

Foto: TV4/Solsidan, skärmdump Keeping up with the Kardashians, TT

Annons