Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Corona: Så påverkas extroverta personer av social distansering

12 nov, 2020 
AvStina Dahlgren
kvinna sitter i en soffa med en dator i knät
Corona har tvingat många till distansarbete och ofrivillig isolering. Så hur påverkas då supersociala och extroverta personer av att sitta hemma hela dagarna? Här är studierna som nu kommer med det oväntade resultatet.
Annons
10 Roliga saker att göra vid tristesseBrand logo
10 Roliga saker att göra vid tristesse

Var tredje svensk jobbar just nu hemifrån för att förhindra smittspridningen av COVID-19. För många är det en stor utmaning, medan andra tycker att det fungerar alldeles utmärkt.

”Kunde ge upphov till både ångest och nedstämdhet”

Men även om man trivs med distansarbete så finns det andra saker som påverkar oss negativt. Vi kan inte träffa vänner och familj som vi brukar, alla aktiviteter är inställda och många planer vi haft blir omkullkastade. En grupp engelska forskare har studerat hur människor i karantän egentligen mår.

– Det speciella när man hamnar i karantän är att ingen kan säga när den ska ta slut. Och den engelska sammanställningen visade att det kunde ge upphov till både ångest och nedstämdhet. Men även ilska och rastlöshet, vilket det inte pratas lika mycket om, säger Gerhard Andersson, professor i psykologi, till tidningen Arbetsliv.

Så klarar extroverta personer av att arbeta hemifrån

Men alla människor är som vi vet olika och hanterar därför isoleringen olika. Några som har det extra tufft just nu är de som är vana att vara sociala, de som är extroverta. Extroverta personer mår oftast inte bra av en för lång ensamhet. De får sin energi av att umgås med andra människor, och när allt det sociala försvinner i samband med exempelvis ofrivillig isolering så kan de oftast känna sig orkeslösa och trötta.

Annons

Det är lätt att tro att extroverta personer därför skulle ha svårare med att jobba hemifrån än introverta, som ju ofta uppskattar ensamhet. Men nu visar studier att så inte är fallet.

I rapporten Hemarbete – flexibelt arbete är det nya normala har 500 personer som jobbat hemifrån under coronakrisen deltagit och svarat på frågor. Det visar sig att de som är extroverta har klarat av omställningen till hemarbete mycket lättare än introverta. En anledning till det är bland annat att de inte tycker att det är speciellt jobbigt med alla digitala möten, utan snarare uppskattar att få visa upp sig. De har också lättare att anpassa sig i olika situationer.

Får kämpa hårdare för att klara av social distansering – men gör det bra

Något mindre förvånande är kanske att extroverta personer oftare bokar in möten på FaceTime eller mobilsamtal med sina nära och kära under karantänen. Enligt den brittiska psykologen Jennifer B. Kahnweiler har de extroverta klarat sig förvånansvärt bra i isolering, men de får också arbeta lite hårdare för att hitta den där energin de behöver.

Annons

– Det har tagit extroverta personer månader att acceptera situationen, säger hon till Huffington post.

Hon berättar också att många extroverta fått lära sig att ta det lugnt, att uppskatta tiden hemma och att faktiskt kunna njuta av ensamhet.

– De har fått lära sig att andas lite långsammare. De upptäcker introverta egenskaper som att lära sig att lyssna på andra och att omfamna tystnaden, säger Jennifer B. Kahnweiler.

Foto: TT

LÄS MER:

Annons