Sömn kvinna glad

1765349756

Därför borde alltid en arbetsdag börja klockan 10
1:01

Efter reklamen: Därför borde alltid en arbetsdag börja klockan 10

(1:01)

Slå på ljud

Att vakna och känna sig utvilad på morgonen är inte en självklarhet, även om du har sovit hela natten. Men hur kan man egentligen vakna trött när man har sovit åtta timmar?

Sömnexperten Addison Jarman förklarar hur vetenskapen ser ut bakom sömn, och varför man ibland är piggare när man har sovit lite mindre än mer, skriver The Sun.

Jarman förklarar att människors sömncykel är 90 minuter lång – först 65 minuter icke-remsömn, sedan 20 minuter remsömn, och sist fem minuter icke-remsömn igen. För att vakna pigg gäller det att vakna i rätt del i sin sömncykel, allra helst när en cykel tagit slut och inte mitt i.

Så hjälper du en vän som du misstänker har problem med alkohol

Därför föreslår sömnexperten att släppa tanken på åtta timmar sömn, och istället satsa på 7,5 timmars sömn eller till och med nio timmar. Sover du så länge kommer du nämligen kunna avsluta din sömncykel, och på så sätt kunna vakna pigg och redo för dagen.

Så räknar du ur när du behöver sova

För att veta när du måste lägga dig får du alltså räkna bakifrån, och ta 7,5 eller 9 timmar från när du behöver vakna. Ska du gå upp sju på morgonen bör du alltså somna halv tolv eller tio på kvällen. Men glöm inte bort att räkna in tiden det brukar ta för dig att somna, om du inte är en person som somnar direkt när du lägger dig.

Addison Jarman delar med sig av tipsen på sociala medier-appen Tiktok, och i kommentarerna är många chockade över att det kan vara så enkelt.

Amy Schumer lider av ovanliga sjukdomen trichotillomani

”Är det därför jag känner mig mer utvilad när jag sover sex timmar än när jag sover åtta?” undrar en person.

”Jag skulle hellre vakna utmattad varje dag i mitt liv än räkna bak i perioder om 90 minuter en enda gång”, skämtar en person.

”Vänta, kan folk bestämma när de ska somna?!”

Mest läst