Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Då kan kaffe vara dåligt för dig

29 aug, 2017 
AvCecilia Edström
Kaffet har många positiva egenskaper – men det säg det goda som inte också för något ont med sig. Även kaffe kan ha negativa effekter på din kropp.
Annons

Kaffe är en av världens vanligaste drycker och vi skandinaver dricker i genomsnitt runt tre koppar per dag – mest i hela världen.

De positiva hälsoeffekterna är många och den främsta är att vi genom att dricka tre koppar per dag, enligt en ny studie i Annals of Internal Medicine, förlänger livet. Drycken minskar nämligen risken att drabbas av matsmältnings- och cirkulationssjukdomar.

Kaffe ökar stress

Men kaffe är inte enbart bra för dig. Veckans affärer har pratat med en av världens allra främsta koffeinexperter – professor Peter J Rogers vid Bristol University i England. Han menar att för den som är pressad och stressad kan mycket kaffe snarare stjälpa än hjälpa.

– Vi har sett att intag av stora mängder kaffe snarare leder till ökad ångest och stress. För att dra nytta av kaffets positiva egenskaper ska man dricka max 2-3 koppar per dag, säger han till Veckans Affärer.

Toleransen för kaffe ökar

Kaffet klassas som en drog och ju mer vi dricker desto högre blir toleransen. Peter J Rogers menar att vi tillslut har svårt att uppnå den uppiggande effekt som kaffet påstås ha.

Annons

– Kaffedrickare upplever visserligen att man blir mer pigg och alert på morgonen, men då jämför man med det abstinensliknande tillståndet. Sanningen är faktiskt att den som dricker kaffe på morgonen inte blir mer alert än en person som inte brukar dricka kaffe, säger han till Veckans Affärer.

Svårt att sluta med kaffe

Det kan dessutom bli väldigt besvärligt om man ska dra ner eller sluta med det helt. Eftersom knappt någon dricker kaffe under nätterna kan man, om man lider av ett beroende, vakna på grund av abstinensbesvär.

Vissa kan också få magsmärtor av kaffe, men ännu är det inte fastställt varför. Att det skulle vara på grund av koffeinet är Peter tveksam till. Han menar att det troligtvis beror på någon annan substans i kaffet.

Artikeln publicerades först i MåBra.

Läs även:

Annons