Därför smakar kaffet annorlunda på flyget – oväntade förklaringen
Här är anledningen till att din kaffekopp inte smakar som hemma, och hur flygbolagen gör för att kompensera.
Vi är många som gärna dricker en kopp kaffe när vi är ute och flyger – på flera flygbolag, som svenska SAS, ingår också en kopp te eller kaffe under flygningen. Men om du druckit kaffe på 10 000 meters höjd så vet du att det inte riktigt smakar som du kanske är van vid att kaffet smakar hemma eller på jobbet.
Kaffe under flygresor har en tendens att vara både mindre smakrikt och bli mer bittert, och det beror på att den höga höjden påverkar våra sinnen. När du flyger blir luktsinnet mindre känsligt och smaklökarnas effektivitet dämpas också – något som flygbolagen måste kompensera för.
Hur gör man det då? Dels används det kraftfullare kaffebönor, som kanske hade upplevts som för starka i en kaffebryggare på marken. Även bryggtekniken måste justeras för att kaffet ska liknas vid det du dricker hemma.
En annan sak som påverkar kaffet mer ä man kan tro är att vatten kokar på mycket lägre temperatur på ett flygplan i luften, än det gör i vanliga fall. Vanligt kaffe bryggs ofta mellan 93 och 96 grader, men det låga atmosfärtrycket högt uppe i luften gör att vattnet kokar redan kring 80 grader.
Teet du ska undvika på flygplanet
Alexander Lund, Head of Food & Beverage på SAS, förklarar att de på det svenska flygbolaget hela tiden försöker förfina hur de brygger kaffet ombord på planen.
– Att brygga en riktigt god kopp på 10 000 meters höjd är en utmaning vi tar på största allvar, säger han.
Om du föredrar te framför kaffe är det också bra att tänka på vilken smak du väljer på flygplanet. Att dricka örtteer eller fruktblandningar är ingen bra idé, då de lättare smakerna kan försvinna lite i luften – bättre är att satsa på svart eller grönt te som har mer smak och tyngd från början.