Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Dagliga vanor som försämrar din hållning

10 dec, 2021 
AvAino Oxblod
FotografPExels.
Att ha bra hållning är inte bara snyggt, det är också bra för hälsan i rygg och nacke.
Men många saker vi gör i vardagen är dåligt för både hållning och rygg – här är vanor du borde se över för att få bättre hållning.
Annons
5 tips om du vill lindra mensvärkenBrand logo
5 tips om du vill lindra mensvärken

Du bär väska på ena axeln

Att ha en väska som inte är balanserad över kroppen är bland det värsta man kan göra för sin hållning. Ju tyngre väskan är, desto mer påfrestande blir det för ryggraden, och har du all vikt på en axel kan det medföra smärta i nacke och axel, och i längden till och med huvudvärk.

Du klämmer fast mobilen mellan nacke och öra

Brukar du göra annat medan du pratar i telefon, och därför klämma fast mobilen mot axeln med örat för att få båda händerna fria? Sluta med det, det kan skada ryggen. Nacke och axlar är inte gjorda för att vara i den positionen under längre tid, och det känner man också när man väl lägger på telefonen. Investera i en handsfree istället om du inte vill hålla i mobilen.

Annons

Du jobbar på laptop

Med en laptop kan man jobba varsomhelst, men det är inte det bästa för din hållning. Det är lätt att säcka ihop och få gamnacke vid en laptop, då musklerna försvagas över tid av arbetsställningen. Studier visar att sitta lutad över en laptop kan motsvara att ha 30 kilos tyngd på nacken i påfrestning.

Du stryker ofta

Har du som vana att stryka tvätten varje vecka? Det är tyvärr påfrestande för din rygg. För att avlasta är det bättre att stryka sittandes på en stol med hög rygg, med en handduk hoprullad bakom ryggen för att undvika att säcka ihop.

Du sover under ett tungt täcke

Att sova under ett tyngre täcke kan kännas skönt, men det blir också tyngre att bädda med, något som kan påverka musklerna i ryggen i längden. Känner du att du har ont i ryggen är det värt att testa ett lättare täcke.

Du spelar tennis

Tennis är en rolig och allsidig sport, men rörelserna på tennisplanen kan sätta press på ryggraden och gör att man får ont i ryggen. För att undvika tennisrelaterade skador är det viktigt att träna i rätt sorts skor, samt stretcha ordentligt.

Källa: Brightside.

The Storytellers – Lyssna med MarkizBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Markiz
Annons