Personer som oroar sig mycket får ofta höra att de borde lära sig att slappna av och ta dagen som den kommer. Men det finns faktiskt ett flertal dolda fördelar med att oroa sig, menar den amerikanska psykologen Alice Boyes, författare till boken The Anxiety Toolkit.

1. De har alltid en plan B
En orolig person har redan tänkt igenom vad som behöver göras om saker och ting går snett, vilket kan spara både tid, pengar och stress. Om plan A fallerar, finns alltid en plan B i bakfickan.

2. De blir positivt överraskade

Någon som är inställd på att stöta på svårigheter blir extra glad när allt går enkelt och smidigt – istället för att från början förvänta sig att det ska göra det.

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

3. De visar omtanke gentemot andra
Oroliga människor är ofta måna om att göra ett gott intryck och bli omtyckta av sin omgivning, menar Alice Boyes. Därför ser de till att bete sig vänligt mot andra, visa hänsyn och vara toleranta – vilket skapar en trevligare social miljö för alla.

Läs mer: 8 tecken på att du riskerar att bli utbränd

4. De lyssnar på magkänslan

En nojig person avfärdar inte den där känslan som säger att något inte stämmer, utan tar sin oro på allvar – till exempel när någon slänger ur sig ett tomt löfte eller en vag försäkran. Oroliga personer ser till att få raka besked och tydliga direktiv, vilket besparar dem en hel del potentiellt strul längre fram.

5. De minimerar sina risker

En orolig person är mer benägen att till exempel teckna försäkringar, vaccinera sig, ha överfalls- och inbrottslarm, göra back-up på viktiga filer, använda säkerhetsutrustning och annat som gör livet tryggare. De minskar helt enkelt risken för att något ska strula och har åtgärder som underlättar livet om det ändå går snett.

Bild: Shutterstock

Källa: Psychology Today

Läs mer: 9 vardagsknep som får dig att må bra

Mest läst