Kvinnor behöver sova mer än män.
4 kvällsvanor som förbättrar din sömn
1:26

Efter reklamen: TV: Här är fyra kvällsvanor som förbättrar din sömn

(1:26)

Slå på ljud

Det är viktigare för kvinnor att få ordentligt med nattssömn, än det är för män.

Det visar en ny studie, publicerad i Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, där man har undersökt sömnmönster hos 800 personer. Studien visar att kvinnor som sover ordentligt löper mindre risk att drabbas av diabetes – medan män som sover ut får motsatt effekt, och snarare hamnar i större riskzon att få diabetes. Studien hittar nämligen samband mellan sömn, kön och insulinnivåer i kroppen, och menar att det är bra för kvinnor att ta sovmorgon.

Sömnforskaren Bjørn Bjorvatn på University of Bergen menar att det snarare handlar om att sova ordentligt, än att man ska sova länge just på morgonen.

- Sömn är viktigt för god hälsa, och flera studier tyder på att för lite sömn är kopplat till bland annat ökad vikt och diabetes. Min första tanke är därför att resultaten beror på att kvinnorna är i sömnunderskott, och genom att ligga längre i sängen kompenseras detta, säger han.

Fem vanor på morgonen som gör dig trött hela dagen

Så går sömnbrist och risk för diabetes ihop

Bjorvatn menar att det är sömnbristen hos kvinnor som gör att de kan ha högre risk att drabbas av diabetes.

- Sömn är viktigt för god hälsa, och flera studier tyder på att för lite sömn är kopplat till bland annat ökad vikt och diabetes. Min första tanke är därför att resultaten beror på att kvinnorna är i sömnunderskott, och genom att ligga längre i sängen kompenseras detta.

Fler kvinnor drabbas av rubbade sömnmönster – något som är dåligt för hälsan.

- Vissa studier tyder på att kvinnor kan få ett ökat sömnbehov, men kvinnor har också en högre förekomst av sömnlöshet, dvs sömnsvårigheter. Vissa människor behöver lite sömn, men för alla är för lite sömn ogynnsam. Så vitt jag vet finns det få studier som har visat att lite sömn är förknippad med god hälsa, säger Morten Engstrøm, som är forskare vid Institutionen för neuromedicin och rörelsevetenskap, NTNU.

Källa: Kk.no

Mammor som får massage regelbundet är snällare och gladare

Se också: Därför borde alltid en arbetsdag börja klockan 10
1:01

Efter reklamen: Se också: Därför borde alltid en arbetsdag börja klockan 10

(1:01)

Slå på ljud
Mest läst