Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Därför drabbas kvinnor av migrän oftare än män

03 sep, 2018 
AvAnaïs González Cruz
Är du kvinna? Lider du av migränanfall? Nu tror sig forskare veta varför vi kvinnor drabbas oftare än männen.
Annons

Svår huvudvärk, yrsel och illamående. De flesta av oss har någon gång haft migrän.

Enligt siffror från WHO (Världshälsoorganisationen) lider ungefär 15 procent av befolkningen av migrän och majoriteten av de drabbade är kvinnor. Men varför är det så? Nu kan forskare ha hittat en möjlig förklaring.

I en ny studie som genomförts vid Miguel Hernandez University i Spanien har man upptäckt en koppling mellan migränsmärtor och det kvinnliga könshormonet östrogen. Experiment som genomförts på djur visade nämligen att växlande nivåer av östrogen ökar känsligheten hos såväl nerver som blodkärl i hjärnan. Det förhöjer i sin tur risken för migrän, menar forskarna.

– Vi kan se en signifikant skillnad mellan män och kvinnor, säger studiens medförfattare Antonio Ferrer-Montiel, enligt Science Daily.

Att det finns ett samband mellan kvinnans menstruationscykel och migrän är inget nytt, men det här är första gången som forskare kan peka på specifika nerver som spelar en avgörande roll. Dessutom konstaterar man att testosteron, det manliga könshormonet, snarare tycks skydda något mot huvudvärk.

Läs även:

Foto: IBL//Shutterstock

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons