Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Ny svensk metod kan bota migrän

15 feb, 2017 
AvMalin Karlberg
Svenska forskare testar en ny behandling mot migrän – som visar mycket lovande resultat.
Annons
ny metod medicin migran huvudvark

Över en miljon människor i Sverige lider regelbundet av migrän – akuta anfall av sprängande huvudvärk – vilket leder till stort lidande för de drabbade. Trots att besvären är så vanliga har man hittills inte lyckats ta fram någon riktigt effektiv behandling mot migrän.

Men svensk forskning ger nu hopp om att en helt ny typ av läkemedel snart kommer att finnas på marknaden. Man är i dag i slutfasen av de kliniska testerna och fyra läkemedelsbolag tävlar om att vara först med den nya migränmedicinen, skriver DN.se.

Tidningen har intervjuat Åsa Lundgren, en av de svenska kvinnor som deltagit i de kliniska studierna. Under ett års tid har hon behandlats på Sophiahemmet med två sprutor i magen en gång i månaden. Injektionerna har innehållit antikroppar som hämmar ett signalsystem baserat på en kort kedja av aminosyror som heter cgrp – calcitonin gene related peptide.

Annons

Innan behandlingen fick Åsa Lundgren uppemot fyra anfall i veckan. Numera kommer de någon gång i veckan, är lindrigare och går över fortare.

– Jag har inte mått så här bra på hur länge som helst. Jag har en klarhet i huvudet, inte det där vanliga dova illamåendetrycket, säger hon till DN.se.

Upptäckten att cgrp-peptiden hänger ihop med migrän är inte ny. Den svenska forskaren Lars Edvinsson i Lund undersökte tesen redan på 1990-talet, men fick då inget gehör för sina upptäckter.

– Jag predikade det under hela 1990-talet, men ingen trodde på oss. Så där fick man stå som en ståndaktig tennsoldat och försvara sig, säger Lars Edvinsson till DN.se.

Ämnet finns bland annat i skallens blodkärl och i en nervknuta på hjärnans undersida som tar emot känselintryck från huvudet. När nerven utsöndrar cgrp vidgas sammandragna blodkärl för att skydda hjärnan från blodbrist. I sin forskning upptäckte Lars Edvinsson att peptidhalten fördubblas under en pågående akut migränattack. Alla andra signalsubstanser förblir oförändrade – vilket lett till slutsatsen att cgrp-peptiden har en avgörande roll i migränattacker.

Annons

Det är dock först nu som andra forskare fått upp ögonen för cgrp – och resultaten av de kliniska studierna är lovande. Så snart antikropparna mot cgrp blir godkända av den europeiska läkemdelsmyndigheten EMA kan läkare börja skriva ut preparatet, som kommer att behöva injiceras av patienten med något som liknar en insulinpenna, ungefär en gång i månaden i förebyggande syfte.

Läkemedlet bör finnas tillgängligt för läkare att skriva ut inom två år, enligt Neurocenter S:t Göran i Stockholm, som samordnat de kliniska försöken i Sverige.

Källor: DN.se, Forskning & Framsteg

BILD SHUTTERSTOCK

Läs även:

Annons